latinica  ћирилица
06/06/2017 |  11:13 ⇒ 13:04 | Autor: RTRS

Ubrzati prosljeđivanje predmeta tužilaštvima Srpske i FBiH

Na radnom sastanku predstavnika Tužilaštva i Suda BiH, te Tužilaštva Republike Srpske, Federalnog i Tužilaštva Brčko distrikta istaknuto je da treba ubrzati prosljeđivanje manje složenih predmeta na nadležnost entitetskim tužilaštvima i Brčko distriktu, te kvalitetno voditi evidenciju o svim predmetima ratnih zločina.
Sarajevo - Tužilaštva - sastanak - Foto: SRNA
Sarajevo - Tužilaštva - sastanakFoto: SRNA

Na sastanku je bilo riječi o konkretnim aktivnostima koje treba preduzeti radi ubrzanja dinamike i rada na složenim predmetima ratnih zločina u Tužilaštvu i Sudu BiH.

Na sastanku u Tužilaštvu BiH učestvovali su i vršilac dužnosti glavnog tužioca BiH Gordana Tadić, zamjenik rukovodioca Posebnog odjeljenja za ratne zločine Izet Odobašić, sudija Minka Kreho, predsjedavajuća Krivičnog odjeljenja Suda BiH, sa sudijama iz Stalnog vijeća za ratne zločine.

Ove aktivnosti realizovane su za potrebe Radne grupe za izmjene i dopune strategije za rad na predmetima ratnih zločina, koju je formiralo Savjet ministara BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Na sastanku su bili prisutni predstavnici Misije OEBS-a u BiH, koji se bave pitanjima vladavine prava i procesuiranja ratnih zločina.

Izvor: Srna