latinica  ћирилица
22/05/2017 |  19:04 ⇒ 21:01 | Autor: RTRS

Da li sudija može biti senator? (VIDEO)

Sudija Milan Blagojević izjavio je za RTRS da je Visoki sudski i tužilački savjet BiH utvrdio da je on u sukobu interesa zbog toga što je kao sudija banjalučkog Okružnog suda imenovan i za senatora Srpske, što je pravno neutemeljeno.
Milan Blagojević - Foto: RTRS
Milan BlagojevićFoto: RTRS

Visoki sudski i tužilački savjet, međutim, ne odstupa od svog mišljenja o nespojivosti funcija. Očekuju od Blagojevića da donese odluku o daljem angažmanu u Senatu Republike Srpske.

Mišljenje VSTS-a još nije stiglo na adresu senatora Srpske i sudije Okružnog suda u Banjaluci, ali jeste u medije. Tako je saznao da Savjet smatra da je njegov angažman u Senatu u suprotnosti sa Zakonom o VSTS-u i Kodeksom sudijske etike.

"Zakon propisuje da sudija ili tužilac ne smije da obavlja bilo kakvu dužnost koja je nespojiva s njegovom dužnošću ili dužnost za koju se može smatrati da ometa ispravno i nepristrasno vršenje dužnosti sudije ili tužioca ili koja može imati negativan uticaj na nezavisnost ili ugled sudijske ili tužilačke dužnosti te dovesti u sumnju njegovu sposobnost da dužnost obavlja nepristrasno", navedeno je iz VSTS.

Za senatora Milana Blagojevića ovo je nedovoljan argument da bi akt bio pravno utemeljen. Niko od njega nije zatražio da se izjasni, a VSTS se, kaže, nije osvrnuo na relevantne odredbe Ustava Srpske i Zakona o Senatu Republike. One, ističe, potvrđuju da nije u sukobu interesa.

- Senator se u obljavljanju dužnosti mora pridržavati Ustava i Zakona. Kako ja to mogu biti u sukobu interesa ili pristrasan a ovamo kao sudija kad me i senatorska funkcija obavezuje da svoj posao obavljam poštujući Ustav, zakone i dostojanstvo naroda i građana. Senat nije politička institucija, već savjetodavno tijelo - kaže Blagojević.

Svjesni su toga u VSTS-u, ali ne odstupaju od svog mišljenja utemeljenog na, kako kažu, mogućoj percepciji o spojivosti sudske sa izvršnom i zakonodavnom vlašću. Svoju odluku već su proslijedili predsjedniku Okružnog suda u Banjaluci.

- Naravno, sudija nije sam sebe izabrao na tu funkciju, neko ga je izabrao. Sudija mora postupati po toj odluci. Tako da očekujemo njegovu odluku o nespojivosti funcije - kaže Milan Tegeltija, predsjednik VSTS-a.

Prije nego što je Blagojević donese, od VSTS-a tražiće pojašnjenje o tome da li je riječ o mišljenju koje nije obavezujuće ili o odluci koja je obavezujuća. Bude li u pitanju obavezujući akt, podnijeće ostavku na senatorsku funkciju iako, kaže, ničim ne krši ni zakone ni Ustav.

Ne čini to, dodaje, ni predsjednik Srpske imenujući bilo kojeg sudiju u Senat. Aktom VSTS-a upravo se, kaže senator, pokušalo sugerisati da je učinio suprotno.