latinica  ћирилица
22/05/2017 |  11:27 | Autor: RTRS

Izmjenama zakona o osiguranju depozita BiH suštinski se ništa ne mijenja

Direktor Agencije za bankarstvo Republike Srpske Slavica Injac rekla je danas da u vezi sa najavljenim izmjenama Zakona o osiguranju depozita BiH za sada nema prenosa nadležnosti sa nivoa Srpske na nivo BiH.
Slavica Injac - Foto: nezavisne novine
Slavica InjacFoto: nezavisne novine

Ona je navela da se izmjenama tog zakona ništa suštinski ne mijenja, jer je i prema sadašnjem zakonu Agencija za bankarstvo dužna da sve zapisnike, rješenja i mjere koje preduzima dostavlja Agenciji za osiguranje depozita BiH.

Kada je riječ o organizaciji supervizije u BiH, Injac je ocijenila da bi najekonomičnije bilo da superviziju sistemski značajnih banaka vrši Centralna banka BiH, jer je u složenoj zajednici, kakva je BiH, nemoguće segmentirano vršiti nadzor nad bankama koje posluju na cijeloj teritoriji BiH.

"To je rješenje koje već postoji u Evropi, jer Evropska centralna banka vrši superviziju sistemski važnih banaka na cijeloj teritoriji Evrope pa su mnogo značajnije države, poput Njemačke, Austrije, prenijele tu nadležnost na Evropsku centralnu banku", navela je ona.

Injac je rekla da ostaje pri stavu da je potrebno da se što prije imenuje novi direktor Agencije za bankarstvo.

"Ima dosta posla. Tu su novi zakon o bankama, pristupanje evropskim integracijama i treba nam nova energija. Nadam se da će to /izbor novog direktora/ biti završeno u junu na sjednici Narodne skupštine", dodala je ona.

Sud BiH ukinuo je prošle sedmice sva ograničenja Slavici Injac koja su joj određena prije više od godinu dana zbog sumnje da je sa više lica oštetila Bobar banku i bankarski sektor u BiH za 123 miliona KM.

Izvor: Srna