latinica  ћирилица
19/05/2017 |  18:25 ⇒ 20/05/2017 | 15:46 | Autor: RTRS

Vlast o inicijativi opozicije za rušenje Vlade - To je potez očajnika! (VIDEO)

Iako će posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o inicijativi opozicije za izglasavanje nepovjerenja Vladi biti održana za desetak dana, vlast i opozicija već ukrštaju argumente - za i protiv.
Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (Foto: NSRS) -
Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (Foto: NSRS)

PDP je objelodanio crnu i bijelu knjigu. Prvu sa, kako tvrde, argumentima za opoziv Vlade. Drugu sa rješenjima i zadacima za onu koja, ističu, bude formirana. Vlast odgovara: "To je potez očajnika koji su postali politička olupina i nemaju šta da ponude građanima." Dodaju: "Njihova inicijativa neće proći dnevni red!"

PDP je spreman za posebnu sjednicu. Pred narodne poslanike idu sa, kako tvrde, neispunjenim obećanjima iz premijerkinog ekspozea i knjigom od 200 stranica dokaza, kako kažu, lošeg rada aktuelne Vlade. Dovoljno, smatraju, da skupština izglasa nepovjerenje.

- Drugačija politika zaduživanja, ništa nije urađeno. Fiskalna konsolidacija ništa nije ispunjeno - kaže Јelena Trivić, predsjednik Programskog savjeta PDP-a za ekonomiju. 

A šta predstavnici Srpske u institucijama u Sarajevu nisu ispunili, analizirala je premijerka Željka Cvijanović. Prije svega, kaže, nisu zastupali interese Srpske. Naprotiv, dodaje, tamo su uradili sve da oštete njene institucije i građane, uskraćujući im sredstva i opstruišući inicijative, kako bi vlast u Republici Srpskoj prikazali nesposobnom.

- Prokockali su priliku da kažu da su servis građanima Republike Srpske, a istovremeno su bili servis građanima Federacije BiH. Svi ti naši vrli ministri koji sjede gore. Nemaju tamo parlamentarnu većinu, kroje priču kako je Vlada trebala da podnese ostavku zato što jedna tačka nije prošla - kaže premijerka Srpske.

Željka Cvijanović, za predsjednika Srpske Milorada Dodika, primjer je upornosti u odbrani interesa Srpske. Tvrdi da inicijativa za opoziv Vlade, neće proći ni dnevni red posebne sjednice.

- Neće glasati DNS, SP, SNSD, neki poslanici oko nas. Sa čim oni misle rušiti Vladu? Pa njih ima 25, od potrebnih 42. To je za njih daleko kao svemir - kaže Dodik.

Poslanik PDP u Narodnoj skupštini Perica Bundalo kaže da ako ovo pitanje bude na dnevnom redu Narodne skupštine 31. maja, kada je zakazana posebna sjednica, da će sigurno doći na dnevni red ubrzo nakon toga.

Dok iz PDP-a poručuju da su inicijative za opoziv uobičajene u razvijenim društvima, SNSD ih upozorava da je njihov zahtjev klasična zamjena teza, jer Vladu Srpske bira i smjenjuje skupštinska većina. Šef Kluba poslanika SNSD u Parlamentu Republike Srpske Radovan Višković izjavio je za Srnu, da u tzv. Crnoj knjizi, kojom će, ističe, opozicija spinovati javnost, više od polovine materijala nije istinito.