latinica  ћирилица
19/05/2017 |  17:51 | Autor: RTRS

Vulin: U Prištini ne žele da zločinci ikada budu pronađeni

Ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da je Specijalno tužilaštvo u Prištini obustavilo istragu protiv osam osumnjičenih za ubistvo 14 srpskih žetelaca u Starom Gackom "zato što se ne želi da zločinci ikada budu pronađeni".
Aleksandar Vulin - Foto: TANЈUG
Aleksandar VulinFoto: TANЈUG

Vulin je rekao da je to jedan od najvećih zločina koji se dogodio na Kosovu i Metohiji, u kome su pobijeni ljudi koji su samo išli u svoje polje da rade ono što su radili čitavog života, te da je onaj ko je odlučio da obustavi istragu, odlučio da obustavi borbu za čovječanstvo.

"Išli su u žetvu, ubijena su deca zajedno sa svojim roditeljima", rekao je Vulin novinarima.

Vulin je istakao da je napuštanje istrage - napuštanje nade da će zločin ikada biti otkriven i da će ikada stići kazna ljude koji su učinili tako monstruozan zločin.

"Oni se nadaju da će im premijer biti čovek koji je nesumnjiv ratni zločinac - govorim o Ramušu Haradinaju i govorim o mnogim drugima", rekao je Vulin.

On je dodao da današnji postupak Specijalnog tužilaštva u Prištini govori da tamo nema nikakve pravde, kao i da je to očekivano od Prištine.

"Međutim, postoji i to da je međunarodna zajednica Rezolucijom 1244 preuzela odgovornost za istraživanje svakog zločina i nema pravo da odustane od toga. Srbija sigurno neće odustati", dodao je Vulin.

Specijalno tužilaštvo u Prištini obustavilo je istragu protiv svih osumnjičenih za ubistvo 14 srpskih žetelaca iz neposredne blizine na njivi, u Starom Gracku, kod Lipljana, 23. jula 1999. godine.

Izvor: SRNA