latinica  ћирилица
19/05/2017 |  17:15 ⇒ 17:22 | Autor: RTRS

"Odluka u slučaju Starog Gracka šalje poruku da je dozvoljeno ubijati Srbe"

Obustavljanje istrage zločina nad srpskim žeteocima u selu Staro Gracko kod Lipljana 1999. godine šalje poruku da je Srbe na Kosmetu dozvoljeno ubijati, izjavio je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.
Marko Đurić - Foto: TANЈUG
Marko ĐurićFoto: TANЈUG

On je naveo da je ovu informaciju primio sa nevjericom, te da je siguran da danas nema građanina Srbije koji zbog tog sramotnog čina ne oseća tugu i gnjev, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

"Porodice i prijatelji srpskih mučenika u Starom Grackom će umjesto pravde, na godišnjicu ovog strašnog zločina dobiti nepravdu i još jednu poruku da je Srbe u našoj južnoj pokrajini dozvoljeno ubijati", naveo je Đurić u pisanoj izjavi.

Prema njegovim riječima, danas je definitivno pala zavjesa u ciničnoj predstavi u kojoj su krvnici i njihovi pokrovitelji glumili da mare za one koje su pobili.

"Sada jasno vidimo da su i oni koji su, praveći se da tuguju, nepozvani polagali cvijeće na spomen-obilježju srpskim stradalnicima u Starom Grackom isti kao i oni koji su spomen-ploču nedugo zatim oskrnavili", istakao je Đurić.

On je napomenuo da danas, kada se zločinci bez ikakvog pardona puštaju da slobodno šetaju Kosovom i Metohijom i kada im se čak dozvoljava da se kandiduju za najviše političke funkcije, ovaj tužni događaj samo još jednom potvrđuje da pravde za srpski narod i srpske žrtve ne može biti pred tuđim sudovima.

"Srbija je uvejrena da će počinioce ovog i mnogih drugih nekažnjenih zločina nad našim narodom kad-tad stići ruka pravde, jer zločini poput ovoga ne zastarijevaju, niti se zaboravljaju", istakao je Đurić.

On je izrazio uvjerenje da se današnje odluke Specijalnog tužilaštva u Prištini stide i svi pristojni građani albanske nacionalnosti, koji imaju priliku da na predstojećim izborima na Kosovu i Metohiji poruče da više ne žele da budu taoci svoje zločinačke političke elite.

Specijalno tužilaštvo u Prištini obustavilo je istragu protiv svih osumnjičenih za ubistvo 14 srpskih žetelaca iz neposredne blizine na njivi, u Starom Gracku, kod Lipljana, 23. jula 1999. godine.

Izvor: SRNA