latinica  ћирилица
29/04/2017 |  18:48 ⇒ 30/04/2017 | 13:38 | Autor: RTRS

SDS i SNSD u novom klinču zbog previranja u Srebrenici (VIDEO)

Nakon političkih previranja u Srebrenici, danas reaguju i SNSD i SDS. Potpredsjednik SNSD-a Marko Vidaković, za SRNU, kaže da je rušenje skupštinske većine u Srebrenici u kojoj su većinu činili Srbi i formiranje nove, koju sada čine Bošnjaci, još jedan izdajnički potez SDS-a. Iz SDS-a odgovaraju da Vidaković iznosi neistine. SDS i SDA formirali su, sa partnerima, novu skupštinsku većinu, i odmah krenuli u smjene.
Srebrenica - Foto: RTRS
SrebrenicaFoto: RTRS

Potpredsjednik SNSD-a Marko Vidaković kaže da je glavni kreator razbijanja srpskog jedinstva u Srebrenici predsjednik SDS-ovog opštinskog odbora Momčilo Cvjetinović.

Tvrdi da je Cvjetinović sa tvrdim krilom SDA i, kako kaže, kupljenim odbornikom SRS Miloradom Stanojevićem, te po jedinim odbornikom PDP-a i NDP-a srušio srpsku većinu na čelu sa SNSD-om u Srebrenici. Tako se, kaže Vidaković, još jednom pokazalo da SDS interesuje samo vlast, a ne interesi Republike Srpske.

"Zbog takve lične i nedogovorne politike, juče se moglo dogoditi i da SDS sa svojim koalicionim partnerima za novog predsjednika Skupštine opštine Srebrenica izglasa predsjednika Medžlisa Islamske zajednice Srebrenice Aliju Tabakovića, koji godinama dezinformiše javnost o iseljavanju i nestanku Bošnjaka sa prostora istočne Bosne i Srebrenice, optužujući za to Srbe", izjavio je Vidaković.

Vidaković kaže da su glasovima SDS-a Bošnjaci preuzeli većinu u opštinskim komisijama i odjeljenjima u Skupštini opštine, u kojima su do sada većinu imali Srbi. 

"Јučerašnja dešavanja u Skupštini opštine Srebrenica samo su jedan od mnogobrojnih primjera koji pokazuju kakvu politiku vodi SDS i da su spremni da zbog ličnih interesa prodaju interese Republike Srpske", dodao je Vidaković.

Iz SDS-a tvrde da je Vidaković rekao niz neistina na račun SDS-a i predsjednika Opštinskog odbora stranke u Srebrenici Momčila Cvjetinovića. 

"SDS podsjeća neupućenog Vidakovića da je upravo SNSD zajedno sa SDA od 1998. godine vladao Srebrenicom, na čijem čelu je tada bio Radomir Pavlović te da je jedini rezultat te vladavine iseljavanje Srba i Bošnjaka i mahinacije." 

Politička previranja u Srebrenici uticaće na privredu opštine upozorio je načelnik Mladen Grujičić. Poručio je da će podržati skupštinsku većinu koja bude radila u skladu sa zakonom. 

"Ovo će sve ići na štetu građana Srebrenice, na štetu budžeta opštine jer moramo provoditi ponovo procedure koje koštaju i koje oduzimaju i vremena i novca”, rekao je načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić.

Ipak, nova većina juče je ekspresno počela sa smjenama. Razrješeno je 5 načelnika opštinskih odjeljenja. Smijenjen je i direktor Doma zdravlja.

U fotelji predsjednika Skupštine opštine, umjesto Hamdije Fejzića iz jedne frakcije SDA, sada je Alija Tabaković iz druge frakcije SDA.

Smijenjen je i potpredsjednik Skupštine Radomir Pavlović iz SNSD-a, a imenovan Milorad Stanojević iz SRS-a.