latinica  ћирилица
29/04/2017 |  16:44 | Autor: RTRS

Postignut dogovor o smanjenju gužvi na granici

Hrvatski premijer Andrej Plenković u Briselu je zajedno sa slovenačkim premijerom Mirom Cerarom i predsjednikom Evropske komisije Žan-Klod Јunkerom postigao dogovor da se na graničnim prelazima između Hrvatske i Slovenije pređe sa sistematskih na ciljane kontrole.

"Kolega Miro Cerar i ja smo održali sastanak sa predsjednikom Evropske komisije Žan-Klod Јunkerom. Mislim da je bio izvrstan sastanak, predstavnici Evropske komisije su dodatno pojasnili na koji način se može sprovoditi revidirani šengenski zakonik koji je, kao što znamo, uveo sistematske kontrole na granicama i spoljnim i šengenskim, a Hrvatska je članica EU koja se sprema za Šengen", rekao je Plenković.

On je naveo da je dogovoreno da će Komisija pomoći u sprovođenju novih pravila tako što će se sa sistematskih ići na ciljane kontrole, na osnovu vodiča koji je izradila Komisija, kada granična policija uvidi da su čekanja na granicama duža od 15 minuta.

"Sada imamo vrlo jasno potvrđeno od Evropske komisije, pravno utemeljen način koji dopušta graničnoj policiji da u skladu sa procjenom rizika lakše pređe sa sistematskih na ciljane kontrole. Ovakva situacija bi trebala olakšati, smanjiti gužve, omogućiti protok prometa na način koji je puno primjereniji i koji će nam dati pravno utemeljenu mogućnost da se izbjegnu velike gužve, a posebno u turističkoj sezoni", rekao je Plenković.

On je dodao da je na sastanku atmosfera bila vrlo konstruktivna i zahvalio kolegi Ceraru na razumijevanju, prenijeli su hrvatski mediji.

"Ovo je zajednički napor za jačanje bezbjednosti i suzbijanje prijetnji terorizmom, da ne naprave štetne posljedice za privredu i turizam. Mislim da smo današnjim sastankom uspjeli postaviti temelje da zajednički riješimo ovu situaciju na najbolji mogući način", rekao je Plenković te dodao kako primjena tog dogovora praktički može početi odmah.

Izvor: SRNA