latinica  ћирилица
29/04/2017 |  11:08 ⇒ 11:35 | Autor: RTRS

Damjanović: Dobrodošla inicijativa za izučavanje nacionalne kulture sjećanja

Direktor Pedagoškog zavoda Republike Srpske Predrag Damjanović ocijenio je dobrodošlom inicijativu da u udžbenike završnih razreda osnovnih i srednjih škola budu uvedene promjene usmjerene ka formiranju nacionalne kulture sjećanja, te istakao da se ona uklapa u već preduzete aktivnosti Zavoda.
Škola - Foto: RTRS
ŠkolaFoto: RTRS

"Ako Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske procijeni da treba da se dopuni plan i program za završne razrede osnovnih i srednjih škola, Zavod će formirati radnu grupu koja će raditi na tome", rekao je Damjanović Srni.

Damjanović je naveo da će Republički pedagoški zavod, u skladu sa svojim nadležnostima, uraditi sve da do toga dođe.

On je istakao da je inicijativa svakako dobrodošla, te da se uklapa u mozaik na kojem Zavod radi već više od godinu dana, a tiče se izučavanja kulture sjećanja.

"U saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture Srpske i Filozofskim fakultetom, više od godinu dana održavamo seminare za nastavnike srpskog jezika i istorije u osnovnim i srednjim školana na kojima se izučava Holokaust, kultura sjećanja i genocid nad srpskim narodom u NDH", rekao je Damjanović.

On je napomenuo da su tu inicijativu pokrenuli nastavnici istorije na svojim seminarima s ciljem izmjene nastavnih planova i programa da bi se, u skladu s tim, pisali novi udžbenici za srpski jezik i istoriju u kojima bi se izučavali nastavni sadržaji u vezi sa ovom problematikom.

Organizacija starješina Vojske Republike Srpske u otvorenom pismu Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, Republičkom pedagoškom zavodu, Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, te Republičkom centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica navodi da se u nastavnim planovima završnih razreda osnovnih i srednjih škola moraju naći tematske cjeline kojima se rasvjetljavaju genocid nad Srbima u NDH i stravična stradanja srpskog naroda u prošlosti, uz organizovanje posjeta mjestima stradanja i učestvovanje na časovima istorije.

Izvor: Srna