latinica  ћирилица
29/04/2017 |  11:02 ⇒ 17:25 | Autor: RTRS

Oskrnavljena rusko-srpska crkva u Pragu

Na rusko-srpskoj crkvi Uspenja presvete Bogorodice u Pragu u noći između četvrtka i petka osvanuli su šokantni natpisi tipični za radikalne islamiste - "Alax Akbar", odnosno, "Alahu ekbar".
Grafiti na rusko-srpskoj crkvi u Pragu - Foto: RTS
Grafiti na rusko-srpskoj crkvi u PraguFoto: RTS

Crkva koja se nalazi na groblju Petržalka u Pragu, od velikog je značaja za srpsku i rusku pravoslavnu crkvu.

Ova svetinja od velikog je značaja. Podignuta je 1925. godine i u njoj se nalaze tijela 287 srpskih vojnika, grob prvog češkog premijera i dio krvave košulje iz atentata u Marseju na kralja Aleksandra Karađorđevića.

Rečenice od koje se cijelom svijetu ledi krv u žilama "Alahu ekbar" kao i "Smrt satanistima" ispisane su crnim sprejem preko cijelih zidova - na ulazu u crkvu, kriptu gdje se nalazi dio košulje kralja Aleksandra, kao i na zid sa zadnje strane crkve.

Kako priča protojerej Srđan Јablanović koji službuje u ovoj crkvi već godinama, prije incidenta, u četvrtak oko 15 sati, muškarac sa kapuljačom je ušao u crkvu i prijetio da će pobiti sve.

Јablanović navodi da su ovakvi incidenti prava rijetkost.

- Mi ovde služimo svaki dan, crkva je aktivna, a kripta je istorijski verodostojna, tako da nam dolaze ljudi sa svih strana, i pravoslavnog sveta i svih drugih. Ovo što se desilo sve nas je ostavilo u šoku - potresen je protojerej Srđan Јablanović koji službuje u ovoj crkvi već godinama.

Izvor: Blic