latinica  ћирилица
29/04/2017 |  09:06 ⇒ 14:39 | Autor: RTRS

Od ubijanja i protjerivanja Srba zapadne Slavonije prošle 22 godine

Hrvatska vojska je 1. maja 1995. godine počela akciju "Bljesak", tokom koje je za dva dana protjerano na hiljade Srba, dok se 283 lica srpske nacionalnosti, od kojih 55 žena i 11 djece, i dalje vodi kao nestalo.
"Bljesak" - Foto: SRNA
"Bljesak"Foto: SRNA

Na srpsku oblast Zapadnu Slavoniju, koja je bila sastavni dio Republike Srpske Krajine i pod zaštitom UN /Sektor "Zapad"/, hrvatske oružane snage izvršile su agresiju.

Snage UN tada su se jednostavno povukle i ostavile srpsko stanovništvo na milost i nemilost hrvatskim jedinicama.

Srbi Zapadne Slavonije krenuli su tada u egzodus spasavajući živote, a na putu prema "mostu spasa" preko rijeke Save, koji vodi u Republiku Srpsku, kolone srpskih izbjeglica sustizale su avionske bombe, maljutke iz helikoptera, topovske granate i snajperski meci.

Pripadnici Hrvatske vojske su izveli snažan napad na putu Okučani-Stara Gradiška, kod sela Novi Varoš sa ciljem presijecanja izbjegličke kolone, u kojoj se kretalo srpsko civilno stanovništvo Zapadne Slavonije.

Hrvatske snage granatirale su izbjegličke kolone i zasipale ih avionskim bombama /kao što će to činiti i par mjeseci kasnije u akciji "Oluja"/.

Nemilosrdno su ubijali stanovništvo u koloni, koju su u prvom redu činili žene, djeca i starci. Oni su bježali iz svojih domova u automobilima, na traktorima, zaprežnim vozilima, biciklima, pješke...

Razbacani leševi, unakažena tijela žena, djece i starijih osoba, prevrnuti traktori, konjske zaprege i stvari - prizori su koji su se 1. i 2. maja 1995. godine mogli vidjeti u naselju Nova Varoš u Hrvatskoj, kao i duž magistralnog puta Okučani-Stara Gradiška-Gradiška.

Na ovom putu su ostale stotine leševa, kao i ostaci vozila, koje su hrvatske vlasti danima uklanjale spaljujući leševe, što se moglo osjetiti i na drugoj strani Save, na teritoriji Republike Srpske.

Ranjenici su gaženi tenkovima, strijeljani, klani, a nakon masakra, hrvatske jedinice uklonile su tijela pobijenih bagerima i oprale cestu šmrkovima vatrogasnih kola.

Pripadnici argentinskog kontingenta Unprofora posvjedočili su tada da su hrvatske snage cisternom spirale krv sa asfalta na putu prema naselju Nova Varoš. Kasnije je ovaj put presvučen novim slojem asfalta kako bi bili sklonjeni svi tragovi ovog zločina.

O stradanju srpskog stanovništva u ovoj koloni govorili su brojni svjedoci, koje su saslušale istražne sudije u tadašnjoj SR Јugoslaviji i Republici Srpskoj, gdje su ta lica pronašla smještaj.

U predratnom periodu u zapadnoj Slavoniji bilo je 121.000 Srba, a danas jedva da ih živi oko 17.000.

Za velike zločine, ubistva, uništavanje imovine i etničko čišćenje nije odgovarao nijedan politički niti vojni zvaničnik Hrvatske.

Izvor: Srna