latinica  ћирилица
28/04/2017 |  17:03 | Autor: RTRS

Stvorene pretpostavke za veće ulaganje stranog i domaćeg kapitala

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović ocijenio je da je Srpska, usvajanjem novog Zakona o radu, usklađenog sa međunarodnim standardima i konvencijama Međunarodne organizacije rada, stvorila pretpostavke za veće ulaganje stranog, ali i domaćeg kapitala.
Milenko Savanović - Foto: RTRS
Milenko SavanovićFoto: RTRS

Savanović je u čestitki radnicima, sindikatima i građanima Republike Srpske povodom 1. maja - Međunarodnog praznika rada, istakao da Vlada Srpske nastavlja da stvara uslove da domaći i strani investitori ulažu u otvaranje novih radnih mjesta, prvenstveno u proizvodnim pogonima.

On je istakao da su otvaranje novih radnih mjesta i očuvanje postojećih prioriteti kojima će Vlada Republike Srpske posvetiti posebnu pažnju i u ovoj godini, saopšteno je iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite.

"Kroz nekoliko projekata u ovoj godini planirano je zapošljavanje 2.548 lica sa evidencije Zavoda za zapošljavanje, za šta je obezbijeđeno 10,73 miliona KM", naveo je Savanović.

On kaže da je planirano da će se, predstojećim usvajanjem uredbe o podsticajima za zapošljavanje, dodatno motivisati poslodavci za kreiranje novih radnih mjesta i zapošljavanja kroz podsticaje u visini plaćenih doprinosa za novoprijavljene radnike, za šta je obezbijeđeno šest miliona KM.

"Za ovaj projekat u toku je obezbjeđivanje dodatnih 10 miliona KM godišnje", naglasio je Savanović.

Prema njegovim riječima, u posljednjih pet godina, putem projekata zapošljavanja zaposleno je 16.347 lica za šta je izdvojeno 66,9 miliona KM.

"Posao je zadržalo 60 odsto novih radnika, a u nekim projektima i više od 80 odsto lica i dalje su radnom odnosu", naveo je Savanović.

Savanović ističe da je i ohrabrujuća činjenica da se stanje na evidenciji nezaposlenih iz godine u godinu poboljšava i zahvaljujući mjerama aktivnog djelovanja na tržištu rada, koje Vlada preduzima posljednjih godina.

"Trend smanjenja broja nezaposlenih traje od druge polovine 2013. godine, a krajem marta ove godine evidentirano je 124.527 lica koja aktivno traže zaposlenje, što je najmanji broj nezaposlenih sa evidencije Zavoda za zapošljavanje Srpske u posljednjih 15 godina", istakao je Savanović.

Savanović je u čestitki izrazio uvjerenje da će podsticaji i finansijska podrška poslodavcima koja je obezbijeđena za ovu godinu, posebno za pokretanje novih poslova, podstaknuti poslodavce iz privrede, ali i mlade obrazovane ljude, da krenu u vlastite male biznise i napreduju.

Izvor: Srna