latinica  ћирилица
28/04/2017 |  16:12 ⇒ 16:35 | Autor: RTRS

Bijeljina: Pobjednik prvog "Lutvid festa" škola "Knez Ivo od Semberije"

Pobjednik prvog Festivala lutkarstva i video-prezentacije knjige "Lutvid fest", održanog u organizaciji Narodne biblioteke "Filip Višnjić" u Bijeljini, je Osnovna škola "Knez Ivo od Semberije" sa predstavom rađenom po motivima knjige "Zoe, devojčica sa vrha solitera" Ane Đokić Pongrašić.
Bijeljina: Završen "Lutvid fest" - Foto: SRNA
Bijeljina: Završen "Lutvid fest"Foto: SRNA

Predstavu su izveli učenici četvrtog razreda Luka Pavlović, Helena Cvijetić, Nikola Gašić, Luka Vasiljević, Tea Todić, Nina Vulović i Јelena Đurđević, sa profesorima razredne nastave Svetlanom Pandurević i Danijelom Savić.

Učenici škole "Knez Ivo od Semberije" nagrađeni su i za najbolju lutku na Festivalu, dok je nagrada za najbolju scenografiju pripala školi "Јovan Dučić".

Praćeni ovacijama stotina najmlađih u publici na platou ispred Biblioteke u centru grada, nagrade za najbolji plakat i za najbolji izbor muzike dobili su učenici škole "Vuk Karadžić" za najbolju video prezentaciju knjige škola "Sveti Sava", koja je nagrađena i za najbolji scenario.

Nagrade učenicima i nastavnicima četiri gradske osnovne škole uručio je direktor Narodne biblioteke "Filip Višnjić" Јovan Cvjetković, kao i zahvalnice članovima žirija, sponzorima i pokroviteljima prvog lutkarskog festivala u gradu.

"Više od 1.500 građana posjetilo je predstave koje su prikazane prethodne četiri večeri u Biblioteci, što je najveći pokazatelj da smo uspjeli da animiramo građane Bijeljine, a ove nedjelje i novih 350 sugrađana postali su naši članovi", rekao je Cvjetković.

"Lutvid fest" su osmislile bibliotekarke Snežana Stević i Јelena Kalajdžija, s ciljem da se tradicionalne vrijednosti očuvaju i u eri novih tehnologija.

Mentori u učeničkim projektima bili su lutkar Bogdan Simić i magistar dramskih i audiovizuelnih umjetnosti Dušan Tuzlančić, koji je na svečanosti uručenja nagrada pohvalio ideju i realizaciju ovog festivala i poručio da je biblioteka majka svih kulturnih ustanova.

Najbolja predstava na festivalu nagrađena je putovanjem na profesionalnu lutkarsku predstavu u Beogradu, a svi učesnici izletom u manastir Tavnu.

Pobjednik "Lutvid festa" u Bijeljini stekao je pravo učešća na jednom od najstarijih festivala lutkarstva u regionu "Fluoš" u Novom Sadu naredne godine, kada ovaj festival obilježava 25 godina postojanja.

Izvor: Srna