latinica  ћирилица
20/03/2017 |  12:18 ⇒ 14:58 | Autor: RTRS

Okončana nabavka pasoških knjižica, nastavlja se redovno izdavanje pasoša

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) potpisala je danas ugovor sa kompanijom "Milbauer" o nabavci pasoških knjižica.
Pasoši BiH - Foto: RTRS
Pasoši BiHFoto: RTRS

Ovim je definitivno okončan postupak nabavke i sada je sigurno da će se kontinuitet izdavanja pasoša normalno nastaviti i nakon 21. marta, do kada je na snazi sadašnji okvirni sporazum.

U pregovaračkom postupku, koji je 20. februara počeo pozivom za dostavljanje zahtjeva za učešće u nabavci pasoških knjižica, učestvovale su kompanije “Gemalto" iz Francuske, UAB “Garsu pasaulis“ iz Litvanije i “Milbauer“ iz Banjaluke.

Nakon što je francuska kompanija “Gemalto“ odustala od žalbe, koju je prvobitno uložila u ovom postupku, izvršena je ocjena blagovremeno dostavljenih zahtjeva za učešće i utvrđeno da druge dvije kompanije ispunjavaju uslove za nastavak postupka.

Litvanska firma je u daljnjem toku postupka odustala od učešća jer nije mogla da ispuni tehničko-tehnološke uslove pa su pregovori provedeni sa kompanijom “Milbauer“ koja je i izabrana kao najpovoljniji ponuđač.

Predmet ugovora koji je danas potpisan između IDDEEA-e i ove kompanije je izrada i isporuka maskimalno 550.000 komada pasoških knjižica. Trajanje ugovora je 12 mjeseci, a vrijednost za navedenu količinu pasoških knjižica iznosi 10.997.415,00 KM s PDV-om, s tim da će dobavljaču biti plaćena samo količina pasoša koja bude izrađena, što zavisi od broja podnesenih zahtjeva kod nadležnih organa.

Iz IDEEA-e naglašavaju da je okončanjem ovog postupka nabavke riješena išemjesečna neizvjesnost oko osiguravanja pasoških knjižica za građane Bosne i Hercegovine i osiguran nastavak kontinuiteta izdavanja pasoša nakon isteka trogodišnjeg okvirnog sporazuma sa sadašnjim dobavljačem.

"Prekid u izdavanju pasoša ugrozio bi osnovno pravo građana na slobodu kretanja, bilo bi narušeno povjerenje u dokumente Bosne i Hercegovine i eventualno u pitanje dovedeno održavanje bezviznog režima, a materijalna šteta koju bi pretrpjeli građani i državni budžet bila bi ogromna", navodi se u saopštenju.