latinica  ћирилица
14/03/2017 |  14:22 | Autor: RTRS

Dom naroda BiH: Ponovo odbijeni principi zakona o naknadama za sudije i tužioce

Komisija za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH danas u Sarajevu nije podržala principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH.
Dom naroda - Foto: RTRS
Dom narodaFoto: RTRS

Ovo je drugi put da je Komisija za finansije i budžet dala negativno mišljenje na predloženi zakon koji Dom naroda razmatra u prvom čitanju.

Izmjenama i dopunama Zakona, koje je sačinio Savjet ministara u saradnji sa Visokim sudskim i tužilačkim savjetom, te Ministarstvom finansija i trezora BiH, predviđa se uvođenje naknada za prevoz, topli obrok, smještaj i odvojeni život za sudije i tužioce, te određene kategorije stručnog osoblja u pravosudnim institucijama na nivou BiH.

Ovim se sprovode sve odluke Ustavnog suda BiH iz 2013. i 2014. godine donijete na osnovu apelacije sudija i tužilaca, koji smatraju da su diskriminisani jer nemaju kao ostali zaposleni u institucijama BiH naknade za prevoz, topli obrok, smještaj i odvojeni život.

Osim ovoga predviđeno je smanjenje naknade za regres za nosioce funkcija u pravosudnim institucijama BiH, odnosno njeno usklađivanje sa naknadom za regres u ostalim institucijama BiH, što nije predmet odluka Ustavnog suda.

Za sprovođenje navedenih rješenja, godišnje bi iz Budžeta BiH, bilo potrebno dodatnih 600.000 KM.

U raspravi o navedenom zakonu srpski delegat Darko Babalj istakao je da sudije i tužioci putem sudskih odluka već ostvaruju svoje pravo na naknade za topli obrok, prevoz i odvojeni život, zajedno sa zateznim kamatama.

"Zašto se bavimo ovim pitanjem ako oni svoje zahtjeve ostvaruju bilo ili ne zakona?", upitao je Babalj.

Hrvatski delegat Zdenka DŽambas podsjetila je da sudije i tužioci BiH nisu imali primjedbi na zakonska rješenja 2005. godine, kada su njihova primanja bila 10 puta viša od prosječne plate u BiH, ili kada dobiju 2.000 KM regresa, dok su drugi nosioci funkcija na nivou BiH imali jednu KM naknade za godišnji odmor.

Ukoliko predloženi zakon bude usvojen, bošnjački delegat Sifet Podžić uvjeren je da će se sudije i tužioci ponovo žaliti zbog smanjenja regresa.

Za predloženi zakon bio je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Safet Softić, koji je, iako smatra da rješenja nisu idealna, iznio stav da je potrebno provesti odluke Ustavnog suda BiH.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH 30. novembra prošle godine usvojio je predloženi zakon u drugom čitanju.

Izvor: SRNA