latinica  ћирилица
11/03/2017 |  16:40 ⇒ 20:46 | Autor: RTRS

Prenos nadležnosti u bankarskom sektoru, u Srpskoj protiv (VIDEO)

Na pomolu je novi pokušaj prenosa nadležnosti. Predloženim izmjenama Zakona o osiguranju depozita, predviđeno je da rad banaka u Republici Srpskoj nadgleda Agencija za osiguranje depozita BiH.

Prema dosadašnjem zakonu, ovu funkciju imaju entitetske agencije za bankarstvo. Primjedbe iz Republike Srpske na ovako izmijenjen zakon u potpunosti su ignorisane i Prijedlog je u Parlament BiH upućen bez uvažavanja sugestija ministra finansija Zorana Tegeltije.

 Agencija za osiguranje depozita BiH kontinuirano će nadgledati poslovanje banaka članica, a nadgledanje će se obavljati u skladu sa standardima kvaliteta koje propisuje Upravni odbor Agencije – navodi se u članu pet prijedloga zakona, koji je u parlamentarnu proceduru uputio Savjet ministara BiH. Iz resornog ministarstva Srpske poručuju – ovo je nemušt način utvrđivanja nadležnosti Agencije BiH, tako što se zadire u entitetsku nadležnost.

"Da budem preciznija, radi se o utvrđivanju nadležnosti Agencije da nadzire kvalitet poslovanja banaka i nadležnost za izricanje prekršajnih kazni u neispunjenju standarda kvaliteta , pri čemu sam zakon ne utvrđuje šta su to standardi kvaliteta, već ovo pitanje prepušta UO Agencije. Prema našem mišljenju... sama Agencija predstavlja mrežu osiguranja depozita, ali nikako nije i ne može biti organ u nadzoru poslovanja bankarskog sektora", rekla je Snježana Rudić, pomoćnik ministra finansija Republike Srpske.

 Na Prijedlog izmijena zakona, ministar finansija Srpske i član UO Agencije za osiguranje depozita BiH Zoran Tegeltija iznio je primjedbe na sjednici Odbora, ali nijedna njegova sugestija nije usvojena. U svom Mišljenju ukazuje da je predloženi zakon u suprotnosti sa Zakonom o bankama Srpske usvojenim u decembru prošle godine, a pojedine odredbe sadrže elemente prenosa nadležnosti.

"U postupku restrukturisanja banaka utvrđen je sadržaj mišljenja kojeg Agencija za osiguranje depozita BiH daje u ovom postupku. Predloženi sadržaj mišljenja prevazilazi nadležnosti Agencije za osiguranje depozita BiH i isto je nužno usaglasiti sa Zakonom o bankama Srpske. 
Naknada gubitaka koje povjerioci iz postupka restrukturisanja mogu zahtijevati, nije usaglašena sa odredbama entitetskih zakona o bankama", naveo je ministar finansija Republike Srpske, Zoran Tegeltija.

Predsjednik Republike Srpske odbija bilo kakvu mogućnost prenosa nadležnosti.

"Ne može, to se neće desiti, ne znam odakle to i ko je dao bilo kakvu saglasnost! Apsolutno Agencija za bankarstvo ostaje dio naših nadležnosti i nema dogovora o prenosu niti se može dogovoriti. Ako postoje spekulacije o tome ili pokušaj te vrste, to će biti odbijeno'', istakao je predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik.

Kako je ovaj prijedlog prošao Savjet ministara BiH i srpske ministre, nije poznato. U SDS-u tvrde da nisu odgovorni ni za jedan prenos nadležnosti.

"Isto tako, treba jasno da apostrofiramo krivca zbog čega su propale banke u Republici Srpskoj i zašto danas imamo protrebu da se na jedan takav centralizovan način upravlja kontrolom banaka i depozita", rekao je član Socijalno-ekonomskog savjeta SDS, Marinko Božović.

Ostao je nejasan stav da li će ovako izmijenjen Zakon o osiguranju depozita BiH dobiti podršku poslanika SDS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH.