latinica  ћирилица
28/02/2017 |  13:01 | Autor: RTRS

Crnadak: Prioritet u poštivanju ljudskih prava i osnovnih sloboda

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak rekao je u obraćanju na zasjedanju Savjeta UN za ljudska prava u Ženevi da BiH daje prioritetan značaj poštivanju ljudskih prava i osnovnih sloboda, saopšteno je iz ministarstva inostranih poslova BiH.
Igor Crnadak - Foto: SRNA
Igor CrnadakFoto: SRNA

 Crnadak je u obraćnju istakao da se to postiže kroz jačanje demokratije, multikulturalnog dijeloga, uvažavanje nacionalnih, kulturnih i vjerskih različitosti, kao i suzbijanju svih oblika diskriminacije i netolerancije prema pripadnicima bilo kojeg dijela društva.

Ministar inostranih poslova BiH izrazio je čvrsto uvjerenje da je poštivanje ljudskih prava bitna odrednica za normalizaciju odnosa u post-konfliktnim društvima i da vraća povjerenje među ljudima i doprinosi razvoju demokratije, navedeno je u saopštenju.

On je naglasio značaj prevencije u zaštiti ljudskih prava i iskazao uvjerenje da su brze i odgovarajuće reakcije na situacije koje mogu ugroziti ljudska prava, od ključne važnosti.

Prema riječima Crnatka, BiH sarađuje sa tijelima UN koja imaju zadatak promocije i zaštite ljudskih prava, a posebno je aktivna u nastojanjima da se ojačaju ekonomska, socijalna i kulturna prava, bez diskriminacije bilo koje vrste.

On je informisao Savjet, da će BiH ove godine predstaviti Izvještaj o provođenju Konvencije o pravima lica sa invaliditetom, koji je treći periodični izvještaj u okviru Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima, kao i šesti periodični izvještaj u okviru konvencije protiv torture.

Na kraju obraćanja Crnadak je podsjetio na činjenicu da je BiH članica Ekonomskog i socijalnog savjeta UN, dodavši da je privilegija i čast na taj način promovisati privredni i društveni razvoj.

Na zasjedanju Savjeta UN za ljudska prava, koje traje od 27. februara do 24. marta, govorili su predsjednik Savjeta Hoakim Aleksander Maza Marteli, generalni sekretar UN Antonio Guteres, predsjednik Generalne skupštine UN Piter Tomson, visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Raad al Husein, te premijeri i ministri država članica.

Na marginama zasjedanja, Crnadak će se sastati sa ministrom inostranih poslova Katara Soltanom bin Sad Al-Muraihijem, australijskim ministrom međunarodnog razvoja i Pacifika Končitom Firevanti Vels, te ministrima inostranih poslova Kazahstana Kairat Abdrahmanovim i Palestine Riyad Al Malkijem.

Oni će razmijeniti informacije i mišljenja o bilateralnim odnosima BiH i svake od zemalja pojedinačno, te mogućnostima za njihovo unapređenje, prije svega u oblasti investicija, trgovine i ekonomske saradnje uopšte kao i saradnji na multilateralnom nivou, odnosno u okviru međunarodnih organizacija.

Izvor: SRNA