latinica  ћирилица
28/02/2017 |  12:46 ⇒ 13:35 | Autor: RTRS

Kecmanović: Politički motivi mogu da igraju presudnu ulogu u odlučivanju o reviziji

Senator Republike Srpske Nenad Kecmanović rekao je da niko ne vidi pravnu osnovu da zahtjev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi protiv Srbije bude prihvaćen, ali je upozorio da to ne mora ništa da znači jer je rad nekih drugih međunarodnih sudova u Hagu pokazao da politički motivi mogu da igraju presudnu ulogu.
Nenad Kecmanović (foto: © Sputnik/ Radoje Pantović) -
Nenad Kecmanović (foto: © Sputnik/ Radoje Pantović)

"Štaviše, vidimo da direktno političke mehanizme zamjenjuju oni prividno samo pravni. Glavna poluga inostranog protektorata u zauzdavanje Srba više nije visoki predstavnik, nego su to ona trojica stranaca u Ustavnom sudu BiH", rekao je Kecmanović.

Prema njegovim riječima, ako se na odgovarajući način uvežu presuda generalu Ratku Mladiću sa zahtjevom za obnovu postupka protiv Srbije za agresiju i genocid, kao i sa Sudom i Tužilaštvom BiH, pri čemu prve dvije instance kontrolišu SAD, a treću muslimansko Sarajevo, onda je moguće "bukvalno sve i svaštva".

Odgovarajući na pitanje da li je pismom Međunarodnog suda pravde, kojim se traži stav Predsjedništva BiH, praktično odbačen zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva za obnovu procesa i tako riješen problem, Kecmanović je ocijenio da se time rješava samo dio problema koji se odnosi na tužbu protiv Srbije, ali da ostaje problem loše namjere prema Srbiji i kršenje konsenzusa u Predsjedništvu BiH.

Kecmanović smatra da je do ovako brzog reagovanja iz Haga došlo zbog jedinstvenog i odlučnog nastupa predsjednika Srpske Milorada Dodika i Srbije Tomislava Nikolića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i premijera Srbije Aleksandra Vučića.

"Do brze reakcije je došlo i zbog najava povlačenja predstavnika Srpske iz zajedničkih organa jer bi to praktično značilo blokadu funkcionisanja BiH, pa je takozvani međunarodni faktor intervenisao da do toga ne dođe", naveo je Kecmanović.

Napominjući da su posljednjih sedmica OHR, EU i Ambasada SAD ćutanjem ili nemuštim reakcijama odobravali Izetbegovićevu opstrukciju ustavnog poretka BiH, Kecmanović je izrazio očekivanje da će u nerednom periodu početi međunarodni pritisci na srpske predstavnike da se vrate u Sarajevo, te istakao da je važno da pokažu jedinstvo i odlučnost da se tome odupru sve dok Izetbegović ne povuče tužbu.

"Riječ je o dva različita, iako povezana incidentna poteza bošnjačkog lidera Bakira Izetbegovića. Јedan je obnova tužbe protiv Srbije za agresiju i genocid, a drugi kršenje ustavne odredbe o konsenzualnom odlučivanju u Predsjedništvu BiH. Ovo drugo je mnogo opasnije jer uspostavlja politički i porodični istorijski kontinuitet sa odlukom Alije Izetbegovića iz 1992. da sprovede referendum o secesiji mimo volje srpskog naroda", pojasnio je Kecmanović.

On je napomenuo da Bakir Izetbegović, kao što je i njegov otac Alija ranije, nastavlja da ignoriše volju srpskog naroda, odnosno Srpske.

"On nastupa u ime BiH, mada ne predstavlja ni čitav entitet, nego svega pet kantona u okviru Federacije. U Alijino vrijeme, Srbi su protiv političkog nasilja morali silom da se brane. Sada, pošto su izborili Republiku Srpsku, srećom mogu mirno da izađu iz zajedničkih organa i blokiraju funkcionisanje BiH do koje jedino Bošnjacima i stalo", dodao je Kecmanović.

Kecmanović je ocijenio da je minimalan cilj insistiranja na podnošenju zahtjeva za reviziju presude BiH protiv Srbije da se Srbija nekoliko godina, koliko će da se čeka na odluku neprihvatanja ili prihvatanja tužbe, drži pod visokim pritiskom, istakavši da ne vjeruje da je to bošnjački lider uradio na svoju ruku.

"Sjetimo se deklaracije koju su prošle godine Britanija i SAD uputile Savjetu bezbjednossti UN i koja optužuje čitav srpski narod. Rusija je to blokirala, ali oni sigurno nisu odustali", naglasio je Kecmanović.

Prema njegovim riječima, Beograd neprestano upozorava da će to pogoršati odnose u regionu, "kao da u Sarajevu ili Briselu to ne znaju".

Kecmanović je ocijenio da Izetbegović neće dobrosusjedske odnose jer smatra da bi to Bošnjacima potrošilo kapital žrtve na kome se dvije decenije zasniva njihova politička strategija.

"Dobra ilustracija je poklon Srbije od nekoliko miliona dolara za Srebrenicu koji su primili, a onda to protumačili kao potkupljivanje i političare iz Beograda proglasili nepoželjnim na komemoraciji Potočarima", naveo je Kecmanović.

Komentarišući stav predsjednika Srpske Milorada Dodika da bi organi BiH trebalo da se izvine Srbiji zbog lažnog optuživanja, Kecmanović je naveo da su se Srbi dosta izvinjavali i gdje treba i gdje ne treba, te je vrijeme da se i Srbima neko izvini.

"Prema mom mišljenju, to ne bi trebalo da budu organi BiH. Bar što se Predsjedništva tiče, izvinjenje je dužan samo Izetbegović jer Ivanić i /hrvatski član Predsjedništva Dragan/ Čović ga nisu podržali", rekao je Kecmanović.

Komentarišući Izetbegovićev apel da se smire strasti i njegovu najavu prvog poteza dobre volje, koje je Dodik nazvao licemjerjem i bezobrazlukom i dodao da taj potez može samo da bude povlačenje tužbe, Kecmanović je naveo da bi Izetbegoviću proširio izbor poteza za prevazilaženje krize koju je izazvao.

"Ponudio bih mu i alternativu za Dodikov prijedlog. Recimo, da podnese ostavku na funkciju člana Predsjedništva BiH jer nije pokazao spemnost da donosi odluke konsenzusom sa predstavnika druga dva naroda. Uostalom, hajde najprije da vidimo šta je taj potez dobre volje koji najavio Izetbegović", dodao je Kecmanović.

Izvor: Srna