latinica  ћирилица
28/02/2017 |  12:06 | Autor: RTRS

Bubić: Međunarodni sud pravde će odbaciti zahtjev za reviziju

Advokat iz Banjaluke Željko Bubić izjavio je da je uvjeren da će Međunarodni sud pravde u Hagu odbaciti zahtjev za reviziju presude po tužbi protiv Srbije, jer nema procesnih pretpostavki za prihvatanje takvog zahtjeva.
Bubić Željko - Foto: Facebook
Bubić ŽeljkoFoto: Facebook

"Nisu ispunjeni osnovni procesni elementi za podnošenje takvog zahtjeva zbog čega sam uvjeren da će Međunarodni sud pravde odbaciti zahtjev", rekao je Bubić Srni.

On navodi da je upitan i legitimitet agenta BiH Sakiba Softića pred tim sudim.

"Zahtjev za reviziju presude je podnesen od neovlaštenog lica i, generalno gledajući, ta revizija u pravnom smislu nema nikakvih šansi za uspjeh", istakao je Bubić.

Komentarišući zaključke koje je Narodna skupština Srpske sinoć usvojila na posebnoj sjednici povodom zahtjeva za reviziju presude po tužbi protiv Srbije, Bubić smatra pozitivnim da je parlament kao najviši zakonodavni organ Srpske po tom pitanju zauzeo jasan i koncizan stav.

"Pozdravljam zaključke Narodne skupštine Republike Srpske po pitanju zahtjeva za reviziju koji su za svaku pohvalu, kao i aktivnosti rukovodstva Republike Srpske u tom pravcu", naglasio je Bubić.

Narodna skupština Republike Srpske odbacila je i oštro osudila odluku bošnjačkog rukovodstva u BiH da pokrene reviziju presude pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, donesenu protiv volje drugih konstitutivnih naroda u BiH, a predstavnike Srpske u institucijama BiH pozvala da iskoriste sva sredstva da onemoguće donošenje odluka dok ne budu riješena pitanja vitalna za Srpsku.

"Smatramo da ova odluka predstavlja najdirektnije kršenje Ustava BiH i opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH", navodi se u zaključcima usvojenim nakon rasprave o informaciji o zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije.

Bivši agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Sakib Softić predao je 23. februara aplikaciju za reviziju presude protiv Srbije, koju je inicirao bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Izvor: SRNA