latinica  ћирилица
28/02/2017 |  11:55 | Autor: RTRS

Vučić-Bufije: Srbija na dobrom ekonomskom putu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i premijer njemačke savezne pokrajine Hesen Folker Bufije ocijenili su danas da je Srbija na dobrom ekonomskom putu, a da su za proširenje njemačkih investicija i ekonomski napredak države potrebni politička stabilnosti i bolji poslovni ambijent.
Aleksandar Vučić i Hesen Folker Bufije - Foto: TANЈUG
Aleksandar Vučić i Hesen Folker BufijeFoto: TANЈUG

Bufije je na konferenciji za novinare poslije sastanka sa Vučićem, pozdravio ideju premijera Srbije o regionalnoj carinskoj uniji i najavio spremnost da se u okviru evropskih narodnih stranaka da podrška ostvarenju ove ideje.

Premijer Hesena rekao je da su politička stabilnost, bez koje niko ne želi da investira na duže staze, podsticajno poslovno okruženje i kvalifikovana radna snaga tri preduslova bez kojih nije moguć veći uspjeh.

On je istakao da je trgovinska saradnja Hesena i Srbije veća od razmjene te njemačke pokrajine sa svim zemljama u okruženju Srbije zajedno, i izrazio uvjerenje da će ljudi u Srbiji primijetiti boljitak ako se nastave reformski procesi u zemlji.

Bufije je istakao da Hesen želi da postojeću jaku ekonomsku saradnju sa Srbijom nadogradi saradnjom u oblasti visokog školstva i stručnog osposobljavanja mladih.

Premijer Hesena, koji je i član vladajuće njemačke partije, Hrišćansko demokratske unije, rekao je da je sa Vučićem razgovarao o situaciji u prošlosti kao i o odnosu sa nekim susjedima, te istakao da poseban izazov predstavlja Kosovo, ali i odnos prema BiH.

"Složili smo se da nema smisla prećutkivati stvari, nego treba uvijek pokušati pronaći zajedničku budućnost, iako to nije uvijek jednostavno. Razmijenili smo mišljenje o ovoj temi", rekao je Bufije.

Bufije, čija je majka porijeklom iz okoline Beograda, zahvalio je Vladi Srbije što je odlučila da prizna baštinu Podunavskih Švaba, ocijenivši da je to veliki korak.

On je dodao da je Srbija ključna zemalja za cijeli region i istakao da je važno da Evropa ostaje zajedno ujedinjena, i da ne može uspjeti bez stabilizacije ovog regiona.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će Vlada Srbije dati sve od sebe da sačuva mir i stabilnost u regionu jer je ona uslov za napredak.

Vučić je rekao da Beograd prati situaciju u Makedoniji, ali se ne miješa niti namjerava u budućnosti da se miješa u njihove unutrašnje stvari.

"Imali smo uvek dobre odnose Beograda i Skoplja. Verujemo da ćemo takve odnose moći da zadržimo, ali nikome nećemo dozvoliti da Srbiju ponižava", rekao je Vučić.

Govoreći o BiH, Vučić je istakao da je to teško pitanje za Srbiju i najavio da će o BiH tokom dana i večeri još razgovarati sa Bufijeom.

Vučić je rekao da će Srbija učiniti sve kako bi popravila ekonomsku situaciju, ali i unaprijedila političku stabilnost, što će stvoriti uslove za dolazak još više kompanija iz Hesena.

On je naveo da je trgovinska razmjena Srbije sa Hesenom utrostručena od 2010. godine i u 2016. godini dostigla 314,6 miliona evra, kao i da kompanije iz Hesena zapošljavaju 8.000 radnika u Srbiji, od "Štade", koja je naveći investitor, do "Norma grupe" i "Kontinentala".

Vučić je rekao da njemačke kompanije koje posluju u Srbiji, svoje proizvode izvoze u Njemačku, što je dovelo do toga da postoji suficit u trgovinskoj razmjeni sa Hesenom, a izvoz Srbije u tu pokrajinu veći je od izvoza u Hrvatsku, Crnu Goru, BiH i Albaniju zajedno.

Premijer Srbije je naveo da je Bufijea upoznao sa idejom o istinskoj carinskoj uniji zemalja zapadnog Balkana i stvaranju većeg tržišta koje bi se integrisalo u tržište EU.

Vučić je najavio da će uskoro razgovarati sa predstavnicima Podunavskih Švaba o tome da im se u Srbiji podigne spomenik.

Izvor: Srna