latinica  ћирилица
28/02/2017 |  11:13 | Autor: RTRS

Otkriven krivac za skandal na dodjeli Oskara

Skoro 24 časa nakon što je Oskar za najbolji film dodijeljen "La La Landu" umjesto pravom dobitniku "Mjesečini", organizatori su objasnili ko je kriv za skandal.
Dodjela Oskara 2017 - Foto: AFP
Dodjela Oskara 2017Foto: AFP

Revizorska kuća Prasjvoterhaus Kupers, u čijoj je nadležnosti brojanje glasova za Oskara i štampanje koverata sa imenima pobjednika, izdala je još jedno saopštenje za javnost, skoro 24 časa nakon sramne zbrke u završnici 89. dodjele nagrada Akademije.

Kompanija je preuzela punu odgovornost za grešku, objasnivši da je jedan od dvoje partnera koji su jedini znali rezultate i dijelili koverte prezenterima, Brajan Kalinan, "greškom dao Vorenu Bitiju dupli (rezervni) koverat za kategoriju najbolje glavne glumice umjesto za najbolji film".

Koji minut kasnije i Akademija je izdala svoje saopštenje povodom incidenta u kojem je pozdravila "dostojanstveno držanje" svih pogođenih ovom greškom.

"Posljednje 83 godine Akademija je povjeravala Prasjvotersu kritičan proces tabeliranja, uključujući i tačnu isporuku rezultata. Oni su preuzeli punu odgovornost za kršenje ustanovljenih protokola koji se desio tokom ceremonije".

Nakon te neoprostive greške, piše dalje u saopštenju, Akademija je provela čitavu noć i sutradan istražujući šta se dogodilo i u skladu s tim će odlučiti "koje će dalje mjere da preduzme".

Izvor: Agencije