latinica  ћирилица
28/02/2017 |  11:09 | Autor: RTRS

Kusturica: Želim da film "Na mliječnom putu" odoli prolaznosti

Sve što vrijedi izdržaće otpor vremena, kao nikad do sada. Na vagu će lako da se stavi ono što valja i ono što ne valja. Nadam se da će sedamdesete, koje su bile vrhunac filma, izdržati, rekao je Kusturica.
Emir Kusturica (foto:Sputnik) -
Emir Kusturica (foto:Sputnik)

Film "Na mliječnom putu" tretira vrijeme i prostor na način na koji je film to činio sedamdesetih, kaže proslavljeni režiser.

- To znači da su sva rekvizita filma kao cirkusa i filma, kao pouke, uključena u punom smislu te riječi. Kinematografija, sa jedne strane, danas se odvija na nivou Holivuda, koji spektakularnim zahvatima najčešće liči na video-igrice, a sa druge strane film postaje sve više utočište za autore koji ih prave same sebi i čine vrlo vrijedne poduhvate. Između ta dva opozita se stvorio prostor u kome se stvara ideja da film može da bude uzbudljiv, avanturistički čin, ali i estetski u isto vrijeme. To sam pokušao da uradim ovdje - naveo je Kusturica.

On kaže da se "grčevito borio tri godine da bi izdržao" i da bi to uopšte moglo da se prevede na jezik priče koja može da privuče veći broj gledalaca.

- Ta moja velika muka nema direktne autobiografije, ali simbolično ima. Malo se ko u filmu žrtvovao kao ja, malo je ko trošio svoje zarađene pare na vlastiti film. Zato mislim da će Banjaluka u pravom smislu te riječi da odreaguje na film - naglasio je Kusturica.

Najavio je i da bi Akademija scenskih umjetnosti u Andrićgradu trebalo da počne da radi ove godine.

- U junu će biti izbori, vrlo brzo ćemo objaviti konkurs, te počinjemo u oktobru - kaže režiser.

Govoreći o položaju Srba, Kusturica ističe da je srpski narod definisan davno i da njegov opstanak, kroz kulturno, političko i djelovanje njegovog jedinstva, treba da bude doprinos evropskoj i svjetskoj civilizaciji.

- Mi ćemo stajati na svom putu, a taj put je određen ne samo našom religijom, već svim našim civilizacijskim dometima koje smo postigli kroz nauku, sport, umjetnost. To što postoje različite strategije, što postoje ljudi koji žele da unište našu kulturu kao što je Bakir Izetbegović, mi ćemo tome da se odupremo i da opstanemo kao što smo to uvijek činili. Samo što će ta cijena ispostavljena, uobičajeno biti visoka za nas u nekom završnom računu - rekao je Kusturica.

Izvor: SRNA