latinica  ћирилица
28/02/2017 |  10:03 | Autor: RTRS

"Postupak protiv mene - skretanje pažnje sa afera Euleksa"

Predsjednik građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Oliver Ivanović smatra da je postupak protiv njega smišljen da bi bila skrenuta pažnja sa nekoliko velikih afera u Misiji EU za vladavinu prava na Kosovu.
Oliver Ivanović - Foto: TANЈUG
Oliver IvanovićFoto: TANЈUG

"Upravo tada je donesena odluka o formiranju suda za ratne zločine OVK i trgovinu organima. U tome nema osumnjičenih Srba, nego samo Albanci, pa bi evropska misija, koja je na veoma lošem glasu, bila pod dodatnim pritiskom, jer ispada da bi hapsili samo Albance", rekao je Ivanović.

On kaže da više od tri godine vodi bitku pred pravosuđem Euleksa dokazujući da nije kriv za ratne zločine, te da je uspio da sruši zatvorsku kaznu i da se iz zatvorskog pritvora preseli u kućni.

"Poništavanje prvostepene presude samo je prvi korak u borbi koja će trajati još neko vreme. Ova odluka stvara obavezu za sve učesnike u postupku da pažljivije razmotre dokaze koje smo ponudili. Imam puno svedoka koji su potvrdili moje izjave, a i mnogo materijalnih dokaza i verujem da sudsko veće sada ne može to da ignoriše", izjavio je Ivanović za "Glas Srpske".

On je naglasio da od početka ukazuje na to da je sve politički motivisano, ocijenivši da su oni koji su sve to smislili računali da će ga slomiti i da će se predati ili da će javnost u Srbiji prestati da se interesuje za ovaj predmet.

"Grdno su se prevarili, jer se dogodilo upravo suprotno", kaže Ivanović.

Prema njegovim riječima, Euleks je od samog dolaska misija bez jasnog koncepta, te da pokušavaju da definišu svoju poziciju i prilagode mandat, ali da im to ne uspijeva.

"Takva misija polako, ali sigurno, zapada u krizu identiteta i tada pribegava potezima koji treba da joj kozmetički poprave imidž u lokalnoj janosti i da ih u Briselu predstave što bolje. Euleks brine samo o sebi, a moje hapšenje i suđenje trebalo je da ponudi Albancima kao primer da, eto, hapse i Srbe", rekao je Ivanović.

On smatra da bi predstavnici Srba u privremenim kosovskim institucijama morali imati aktivniju ulogu u donošenju odluka, jer su za to i birani.

"Uvažavanje i stvaranje poverenja je neophodno za svaku koalicionu vlast, a pogotovo u situaciji kakva je naša. Ako toga nema, takvu koaliciju treba razbiti", naveo je Ivanović i dodao da je neprihvatljivo da se ignoriše potreba Srba da se primijeni dogovoreno u Briselu i da bude formirana zajednica srpskih opština.

Izvor: Srna