latinica  ћирилица
28/02/2017 |  09:28 ⇒ 13:34 | Autor: RTRS

Čubrilović: Federalizacija na teritoriji Srpske ne dolazi u obzir

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović poručio je da Srpska prihvata samo onu BiH koja je potvrđena Dejtonskim sporazumom i koja uvažava Srpsku kao jedan od dva ravnopravna entiteta u BiH, te da federalizacija na teritoriji Srpske ne dolazi u obzir.
Nedeljko Čubrilović - Foto: RTRS
Nedeljko ČubrilovićFoto: RTRS

Čubrilović smatra da eventualne ustavne promjene moraju biti rezultat političke volje predstavnika dvaju entiteta i triju konstitutivnih naroda, u postupku koji je u skladu sa Ustavom BiH.

"U ovom trenutku, kada je pred Evropskim parlamentom pokrenuto i pitanje preuređenja BiH i federalizacije, važno je naglasiti da za svaku ustavnu reformu u BiH dejtonska rješenja moraju biti osnova", rekao je Čubrilović za "Glas Srpske".

On je ocijenio da je neophodno izgraditi čvrstu političku, državnu, nacionalnu i ekonomsku viziju izlaska iz teškog stanja, te da to zahtijeva stabilnost i prosperitet, novu političku kulturu, bolju i odgovorniju vladavinu, bolji životni standard, te veću solidarnost.

Ističući da novo vrijeme nosi izazove, Čubrilović je rekao da je suština položaja i uloga Srpske u tome da bude dovoljno ekonomski snažna da opstane i prosperira.

"Samo ekonomski razvijena i na pravu i demokratskim principima zasnovana Republika Srpska ima perspektivu i garancija je vlastitog opstanka", rekao je Čubrilović.

Čubrilović smatra da je obaveza zajednički sačuvati Republiku Srpski za buduće generacije, uz jedinstvo i konsenzus svih narodnih poslanika iz partija čije je sjedište u Republici Srpskoj.

"Tako je bilo u proteklih 25 godina i nema razloga da ne bude i u budućnosti", rekao je Čubrilović.

Povodom 25 godina od donošenja prvog Ustava Srpske, on je rekao da je taj akt neosporno bio na demokratski način donesen najviši pravni akt.

Od stvaranja Republike Srpske i njene ustavnosti, Ustav je mijenjan i dopunjavan 17 puta i donesena su 122 amandmana.

Skupština srpskog naroda u BiH 28. februara 1992. godine donijela je prvi Ustav Srpske Republike BiH, kao najviši opšti pravni akt, čime je formalnopravno nastao državnopravni subjekt srpskog naroda.

Izvor: Srna