latinica  ћирилица
28/02/2017 |  07:53 ⇒ 13:36 | Autor: RTRS

U Beogradu prijem povodom Dana Republike Srpske i 25 godina prvog Ustava

Danas se navršava 25 godina od donošenja Ustava Republike Srpske koji je uzidan u sam temelj njenog postojanja, kao jedan od najvažnijih konstitutivnih akata i osnov za njeno stvaranje.
Dan Republike Srpske - Foto: RTRS
Dan Republike SrpskeFoto: RTRS

Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji prirediće danas u Beogradu svečani prijem povodom 9. januara - Dana Republike i 25 godina od proglašenja njenog prvog ustava. Skup će blagosloviti Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, a u ime domaćina prisutne će pozdraviti direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.

Prijemu će, osim zvaničnika Srbije i Republike Srpske, prisustvovati i predstavnici diplomatskog kora u Beogradu i veliki broj drugih zvanica i gostiju, najavljeno je iz Predstavništva Srpske u Srbiji.

Među zvaničnicima Srpske koji će prisustvovati svečanosti biće predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić i ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković.

U umjetničkom dijelu programa učestvovaće Gudački sastav Banjalučke filharmonije i solisti Aneta Makanjić i Valentina Milekić.

Svima gostima na prijemu biće uručena knjiga "Dejtonska struktura BiH i pravni položaj Republike Srpske", na srpskom i engleskom jeziku.

Republika Srpska osnovana je 9. januara 1992, kada je Skupština srpskog naroda u BiH usvojila Deklaraciju o proglašenju Srpske Republike Bosne i Hercegovine, čime je Srpska postala subjekt, prvo internog, a zatim i međunarodnog prava.

Prvi Ustav Republike Srpske donesen je 28. februara 1992. godine pod nazivom Ustav Srpske Republike Bosne i Hercegovine, dok je naziv Republika Srpska zvanično proglašen 12. avgusta 1992. godine.