latinica  ћирилица
27/02/2017 |  16:40 ⇒ 21:00 | Autor: RTRS

Gradiška: Za stipendije studentima 250.000 KM (VIDEO)

U tekućoj akademskoj godini za stipendiranje studenata opština Gradiška izdvojiće 250.000 maraka. Za razliku od prethodnih godina, povećana su izdvajanja za studente iz socijalno ugroženih kategorija.
Grediška - stipendije - Foto: RTRS
Grediška - stipendijeFoto: RTRS

Studenti će stipedije od 120 maraka dobijati u narednih 10 mjeseci.

Osim 20 stipendija za studnete viših godina ugovori su potpisani i sa 171 studentom prvih godina na javnim fakultetima u Republici Srpskoj i inostranstvu.

"Primala sam i prošle godine stipendiju i bile su redovne i puno mi je olakšalo studiranje i život uopšte u Banja Luci kako meni tako i mojim roditeljima", rekla je Dijana Kević, studentica druge godine Mašinskog fakulteta u Banjaluci.

Ivan Topić, student prve godine Pravoslavnog Bogoslovskog fakulteta u Beogradu kaže da je prvi put stipendiran od strane opštine Gradiška i da mu je zbog toga drago, jer će mu, kako kaže, biti bar djelimično olakšano studiranje.

U odnosu na prethodne godine 17 stipendija je više za studente iz ugroženih porodica. I studenti iz ove kategorije koji nisu prošli na konkursu mogu računati na pomoć opštine.

"Da tim studentima damo neku jednokratnu pomoć, a sa druge strane se nadamo da će ti studenti iskazati jednu volju i želju da redovno završe svoje fakultete, a naša obaveza u lokalnoj upravi je da stvorimo sve više prostora da svoje stečeno znanje primjene ovdje kod nas na području opštine Gradiška", jasan je Zoran Adžić, načelnik opštine Gradiška.

Tokom potpisivanja ugovora o stipendiranju, studenti su dobili obećanja da će se stipendije redovno isplaćivati kada i plate zaposlenim radnicima u administrativnoj službi.