latinica  ћирилица
20/01/2017 |  07:56 ⇒ 20:50 | Autor: RTRS

Tramp položio zakletvu, postao 45. predsjednik SAD (FOTO/VIDEO)

Donald Tramp položio je predsjedničku zakletvu u Vašingtonu i postao 45. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država. Novi američki predsjednik je obećao da će se zalagati za to da interesi Amerike budu na prvom mjestu i da "Amerika ponovo postane velika". Nova američka politika će biti zasnovana na poštovanju nacionalnih interesa drugih zemalja.

20:10 Bivši predsjednik SAD Barak Obama i njegova supruga Mišel napustili su večeras Vašington nakon što je novi predsjednik Donald Tramp položio zakletvu.

20:07 Demonstranti lome stakla zgrada Američke banke i Starbaksa u Dauntaunu u Vašingtonu.  Policija protiv demonstranata upotrebila šok bombe.

20:00 Tramp i Klintonova su se rukovali poslije inauguracije, a o tome svjedoče kadrovi televizijskog prenosa. Tramp se poslije inauguracije uputio na svečanu večeru u Kapitolu.

Klintonova je prisustvovala inauguraciji i večeri zajedno s mužem, bivšim američkim predsjednikom Bilom Klintonom. Tokom predizborne kampanje Tramp i Klintonova su više puta bili na naslovnicama štampanih medija, jer su odbijali da se rukuju tokom televizijskih debata.

Donald i Melanija Tramp lično su dočekali goste svečane večere. Saopšteno je da je predsjednik zahvalio svojoj protivkandidatkinji u predizbornoj trci Hilari Klinton što je došla na svečanost. 

18.30 Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić uputio je čestitku novoizabranom predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trampu, uz poruku da je Srbija spremna da bude pouzdan i odgovoran partner.

18.20 Priprema se svečana večera u Bijeloj kući.

18.19 "Ponovo ćemo učiniti Ameriku velikom!". Tramp je završio obraćanje rečenicom: "Neka Bog čuva Ameriku!"

Tramp i Obama (Foto: © REUTERS/ Carlos Barria)

18.10 Tramp je izjavio da SAD više neće ništa nametati drugim zemljama.

"Došao je čas u kojem moramo da delujemo. Ne dozvolite nikome da kaže da je to nemoguće. Ako se Amerikanci ujedine, ništa nam neće nauditi. Počinje novi milenijum, moramo da zaštitimo zemlju od bolesti, od siromaštva, da iskoristimo nove vidove energije..."

"Treba da sanjamo velike snove".

Imamo pouzdanu zaštitu, nemamo čega da se bojimo. Nas će štititi naši vojnici. Čuvaće nas Gospod!

"Kada je Amerika jedinstvena, ona se ne može zaustaviti".

Satrćemo islamski ekstremizam, uklonićemo ga s lica zemlje.

Tramp je obećao da će se boriti za Ameriku "do poslednjeg daha".

"Kupujte američku robu i zapošljavajte Amerikance!"

"Američki interesi će biti u prvom planu i u spoljnoj politici, i u trgovini, i u investicijama".

"Amerika će biti u prvom planu... Amerika će ponovo početi da pobjeđuje kako nikada do sada nije pobjeđivala... Vratićemo naš san!"

"Јedna za drugom fabrike su zatvarane, a proizvodnja je odlazila u inostranstvo... Bogatstvo srednje klase je nestalo i podijeljeno po drugim zemljama svijeta. Sve je to sada prošlost, gledaćemo samo u budućnost".

"Decenijama smo obogaćivali inostranu proizvodnju na račun sopstvene... Štitili smo tuđe granice, umjesto svojim".

"Imamo jedno srce i jedan dom, i zajedničku svijetlu budućnost. Јa sam se danas zakleo svim Amerikancima".

"Zemlja služi da štiti interese i potrebe naroda".

"Nije važno koja partija kontroliše Vašington, nego da li narod kontroliše vlast".

"Obični žitelji širom Amerike nisu imali šta da slave, ali sve će se to promijeniti upravo sada, od momenta ove ceremonije. To je momenat vaše pobjede, on pripada vama!"

"Establišment je štitio sebe, a ne građane Amerike".

"Vašington je procvjetao, ali narod nije dobio ništa od tog profita!"

"Današnja ceremonija je posebno značajna, jer ne predajemo vlast jedne administracije drugoj, nego predajemo vlast Vašingtona narodu!"

"Suočićemo se s radnim teškoćama, ali ćemo sa svim problemima izaći na kraj. Zahvaljujem predsjedniku Obami i Mišel Obami što su se dostojanstveno ponašali tokom predaje vlasti".

"Mi, građani SAD, ujedinjujemo se da bismo ponovo obnovili svoju zemlju".

18.03 Tramp se obraća okupljenima, oslovio je bivše predsjednike Klintona, Buša, Obamu.

18.02 Donald Tramp položio predsjedničku zakletvu i stupio na dužnost.

17.55 Zakletvu položio Majkl Pens. Pens, bivši guverner Indijane, obavljaće dužnost potpredsjednika SAD i predsjednika Senata SAD.

17.45 Aktivisti obučeni u crno, koji se protive današnjoj inauguracije američkog predsjednika Donalda Trampa, razbijajući izloge i stakla na automobilima u Vašingotnu, sukobili su se sa policijom koja koristi suzavac i omamljujuće bombe.

17.40 Sveštenik Timoti Dolan pročitao je molitvu iz Јevanđelja po Mateju.

17:36 Šef inauguracionog komiteta, senator Roj Blant, pozdravlja okupljene na ceremoniji.

17.32 Tramp izlašao na balkon Kapitola. Ceremonija je počela!

Donald i Melanija Tramp (Foto:AFP 2016/ Nicholas Kamm)

17.24 Na tribinama su Mišel Obama i supruga DŽozefa Bajdena DŽil, kao i supruga novoizabranog predsednika Melanija Tramp.

Melanija Tramp  (Foto:Screenshot/sfgate.com)

Mišel Obama (Foto:Screenshot/sfgate.com)

17.12 Na balkon Kapitola popela su se djeca Trampa u pratnji funkcionera Republikanske partije.

17.05 Obama i Tramp stigli su do Kapitola. Prije toga Tramp je, prema tradiciji, posjetio Bijelu kuću, gdje ga je dočekao odlazeći američki predsjednik.

Donald Tramp i Barak Obama (Foto:Screenshot/sfgate.com)

16.38 Kako je saopštio portparol Trampa Šon Spejser, u svom inauguracionom govoru novoizabrani predsjednik će predstaviti „veoma ličan“ pogled na Sjedinjene Američke Države. Prema njegovim riječima, republikanac će „govoriti o tome šta znači biti Amerikanac, koji su izazovi s kojima se suočava srednja klasa“. 

16.30 Predsjednik Rusije Vladimir Putin neće pratiti inauguraciju novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trampa, saopštio je Kremlj.

16.25 Bil i Hilari Klinton stigli su na ceremoniju stupanja na dužnost novoizabranog predsjednika SAD Donalda Trampa.

16.20 Bivši predsjednik SAD DŽordž Buš mlađi i njegova supruga Lora stigli su do zgrade Kongresa na Kapitolu.

16.13 Odlazeći američki predsejdnik Barak Obama, koji u petak predaje dužnost Trampu priznao je da je već nostalgičan prema poslu šefa države. Predstavnici medija zamolili su ga da kaže nekoliko posljednjih riječi američkom narodu, na šta je Obama odgovorio: „Hvala!“

16.03 Tim novoizabranog predsjednika SAD Donalda Trampa prikupio je za ceremoniju inauguracije rekordnih 90 miliona dolara, saopštio je Asošijeted pres. Prikupljena suma znatno je veća od donacija za inauguraciju koje su uspijevali da prikupe prethodni predsjednici. Za prvu i drugu inauguraciju Baraka Obame, na primjer, prikupljeno je 55 i 43 miliona dolara. 

15.45 - Tramp se u Bijeloj kući sastao sa dosadašnjim predsjednikom Barakom Obamom i odlazećom prvom damom Mišel Obamom sa kojima će zajedno krenuti ka Kapitolu na ceremoniju zakletve.

Barak i Mišel Obama su Trampove dočekali na ulazu u Bijelu kuću, a Melanija Tramp je za Mišel donijela poklon. Novoizabrani i odlazeći predsjednik su se potom fotografisali sa svojim suprugama i ušli u Bijelu kuću.

15.05 – Tramp je, zajedno sa suprugom Melanijom, stigao u biskupsku Crkvu Svetog Јovana u Vašingtonu, čime je počela njegova predsjednička inauguracija.

Inauguracija Donalda Trampa (Foto: Getty images)

Donald Tramp je u crkvi prisustvovao službi sa svojom porodicom, sa potpredsjednikom SAD Majkom Pensom i njegovom porodicom, sa članovima Kabineta i sa svojim prijateljima, prenosi Si-En-En.

Inauguracioni maraton počeo je jutarnjom posjetom crkvi, a završen polaganjem zakletve. Zakletvu je, prije Trampa, položio i novi potpredsjednik SAD Majkl Pens.

Donald i Melanija Tramp (Foto:sfgate.com/Alex Brandon/AP )

Tramp je zakletvu položio držeći ruku na dvije Biblije — prva Biblija je poklon koji je Tramp dobio od majke 1955. godine, a druga je ona koju je koristio Abraham Linkoln kada je polagao predsjedničku zakletvu. Biblije je pridržavala njegova supruga Melanija Tramp.

Među zanimljivostima inauguracionog dana izdvaja se to što je prema Ustavu za polaganje zakletve dozvoljeno 35 riječi, ali neki predsjednici to povećaju na 39 dodajući: „Tako mi Bog pomogao“.

Svečanostima u Vašingtonu prisustvuje i delegacija Republike Srpske na čelu sa premijerom Željkom Cvijanović, a u kojoj je i supruga predsjednika Republike Snježana Dodik.

Izvor: RTRS/RTS/Sputnjik