latinica  ћирилица
19/01/2017 |  20:03 | Autor: RTRS

Novi incidenti i provokacije na KiM- Djeca kamenovala srpski autobus

Autobus koji je prevozio Srbe iz Orahovca i Velike Hoče kamenovan je u srijedu popodne kada se pedesetak mještana tih metohijskih enklava vraćalo iz Kosovske Mitrovice.
KiM, Orahovac- uvredljiv grafit - Foto: Novosti.rs
KiM, Orahovac- uvredljiv grafitFoto: Novosti.rs

Prema riječima Dejana Baljoševića, radnika opštine Orahovac, incident se dogodio kada su albanska djeca poredana pored puta na izlazu iz Mitrovice gađala kamenicama i ledenim grudvama autobus na kojem je polomljena šoferšajbna.

- Uslijedilo je šikaniranje vozača i putnika od strane kosovske policije kod Vučitrna, kada je vozač stao da prijavi incident. Prvo su ga ispitivali zašto odmah nije prijavio napad i što vozi autobus sa polomljenom šoferšajbnom - kaže Baljošević.

Tenzije poslije hapšenja Haradinaja, dešavanja oko voza i zida kod mosta na Ibru odražavaju se na srpske sredine južno od Ibra, koje su i najugroženije, kažu Srbi iz Velike Hoče i Orahovca, gdje u izolaciji živi oko 1.000 Srba.

Dodaju da je poslije kamenovanja autobusa juče ujutru uslijedila dodatna provokacija Albanaca, kada je na trafostanici u Orahovcu koja predstavlja etničku liniju razgraničenja osvanuo uvredljiv grafit na lošem srpskom jeziku: "Koji je najveći albanski dron, srpski voz".

Izvor: Večernje novosti