latinica  ћирилица
19/01/2017 |  19:19 ⇒ 22:32 | Autor: RTRS

Banjaluka: Obilježena Kineska nova godina (FOTO/VIDEO)

Kineska nova godina obilježena je večeras u Banjaluci nastupom "Srećna Kineska nova godina" u izvođenju ansambla Sičuan u Kulturnom centru Banski dvor, ispred kojeg je prethodno upriličen vatromet.
Kineska nova godina (Foto:Borislav Ždrinja) -
Kineska nova godina (Foto:Borislav Ždrinja)

Proslava je počela zadivljujućim vatrometom. Ovo je jedan od najznačajnih kineskih praznika.

Proslava Kineske nove godine (Foto: Borislav Ždrinja)

Oduševljeni Banjalučani, još jednom su pokazali poštovanje prema drugim kulturama.

Proslava Kineske nove godine (Foto: Borislav Ždrinja)

Svečanost u Kulturnom centru Banski dvor počela je nastupom ansambla Sičuan, koji je posjetiocima i ovog puta na impresivan način predstavio bogatu kulturu Kine.

Ovi vrsni umjetnici svoju zemlju predstavljaju širom svijeta, oduševljavajući publiku. Osim građana, svečanosti su prisustvovali brojni zvaničnici, među kojima ambasadorka Kine u BiH Čen Bo i predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Predsjednik Srpske je ocijenio da je privredna i kulturna saradnja Srpske i Kine veoma dobra.

"Vjerujem da ćemo u narednoj školskoj godini u našim školama i na univerzitetima imati predmet i katedre za izučavanje kineskog jezika. Mislim da se saradnja Kine i Srpske razvija uspješno, u čemu nam pomaže ambasador Kine u BiH Čen Bo", rekao je Dodik novinarima nakon obilježavanja Kineske nove godine.

Proslava Kineske nove godine (Foto: Borislav Ždrinja)

On je svim građanima Kine poželio srećnu Novu godinu sa željom da Kina nastavi sa dosadašnjim ravojem.

Ambasadorka Kine u BiH Čen Bo naglasila je da je zadovoljna što je prazničnu radost mogla da podijeli sa narodima u BiH.

"Zahvaljujem se predsjedniku Srpske i Vladi Republike Srpske što su podržali obilježavanje Kineske nove godine. Nadam se da će naša ekonomska saradnja biti intenzivirana i dobra, kao i prilikom izgradnje Teromelektrane `Stanari`", rekla je Čen Bo.

Svečano obilježavanje Kineske nove godine organizovali su Ambasada Kine u BiH i Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske.

Izvor: RTRS/SRNA