latinica  ћирилица
19/01/2017 |  15:39 ⇒ 20:47 | Autor: RTRS

Bijeljina: Centar za kulturu ne radi zbog lošeg sistema grijanja (VIDEO)

Centar za kulturu u Bijeljini ne radi već danima, a kulturni događaji su otkazani, zbog sistema grijanja koji ne može da savlada niske temperature.
Bijeljina: Centar za kulturu - Foto: SRNA
Bijeljina: Centar za kulturuFoto: SRNA

Hladnoća je u suterenu zgrade uzrokovala i pucanje vodovodnih cijevi, a prave razmjere štete biće tek naknadno utvrđene.

U izgradnju moderne zgrade, prije samo pet godina  investirano je iz gradskog budžeta deset miliona maraka, pa su građani razočarani njenim zatvaranjem .

Centar za kulturu ne radi praktično od Nove godine, jer se prostorije nisu mogle zagrijati. Moderna zgrada napravljena prije samo pet godina grije se na struju. Sistem grijanja nije odgovarajući za jače hladnoće, pa su prije sedam dana popucale i vodovodne cijevi.

"Ovako niske temperature nisu predviđene za ovakvo grijanje. Јedan drugi problem je što jedan dio zgrade uopšte nije klimatizovan i to tamo gdje su toaleti, tako da je došlo do pucanja u vodokotlićima i zamrzavanja, a mi pokušavamo grijalicama da odmrzenemo", istakla je direktorica bijeljinskog Centra za kulturu, Ljiljana Erkić.

Uprava Centra kao rješenje predlaže priključenje na gradsko grijanje ili izradu sopstvene kotlovnice. U svakom slučaju, odluku mora donijeti gradska uprava koja bi posao i finansirala. Njihov odgovor danas nismo dobili.

Veliki broj građana sa nevjericom obilazi zaključana vrata Centra za kulturu. Razočarani su nedomaćinskim odnosom lokalne vlasti prema javnoj imovini.

Gradski bioskop koji se nalazi u drugom objektu ,a radi u okviru bijeljinskog Centra za kulturu, takođe je zatvoren. U ovoj zgradi, renoviranoj prije nekoliko godina, problem je dotrajala kotlovnica, za čiju popravku nije bilo novca. Za rad Centra za kulturu i Gradskog bioskopa iz gradskog budžeta godišnje se izdvaja samo 8.000 maraka.