latinica  ћирилица
19/01/2017 |  15:26 ⇒ 17:03 | Autor: RTRS

Zaharova: Žalosni rezultati rada Baraka Obame

Administracija američkog predsjednika Baraka Obame do kraja nastavlja da nanosi udare na temelje rusko-američkih odnosa, pa čak i u posljednjim satima svog mandata, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Marija Zaharova (Foto: Sputnik/Vladimir Pesnя) -
Marija Zaharova (Foto: Sputnik/Vladimir Pesnя)

"Do svog posljednjeg dana odlazeća administracija nastavlja, i nastavlja, čak i u posljednjim satima da nanosi udare na temelje odnosa. Mi sve to vidimo i pratimo", rekla je Zaharova na redovnoj konferenciji za novinare.

Ona je ocijenila da su rezultati predsjedničkog mandata Baraka Obame za rusko-američke odnose žalosni i da ih je njegova administracija vratila na stanje vremena Hladnog rata.

"Nazvaćemo stvari pravim imenom - rezultati su žalosni. Odlazeći demokratski tim svjesno je vratio bilateralne veze na stanje iz vremena Hladnog rata... Vrejeme predsjedničkog mandata Baraka Obame je period propuštenih prilika za SAD i Rusiju", istakla je Zaharova.

Ona je izrazila žaljenje što je mandat Baraka Obame, a posebno drugi, bio period propuštenih prilika za bilateralne odnose.

"To je donijelo malo dobrog i ostatku svijeta u kojem je, između ostalog i zbog neodgovornih poteza Vašingtona, povećana nestabilnost u proteklih osam godina", rekla je Zaharova, prenosi "Sputnjik".

Ona je izrazila nadu da će "sa promjenama u Bijeloj kući uspjeti da se preokrene opasan trend degradacije rusko-američkih odnosa i izvedu iz ćorsokaka u koji ga je doveo Barak Obama".

"Očekujemo da nova administracija Donalda Trampa pokaže mudrost i usmjerenost na normalan, pragmatičan dijalog, za koji je Rusija uvijek spremna", poručila je Zaharova.

Izvor: SRNA