latinica  ћирилица
19/01/2017 |  11:22 ⇒ 13:02 | Autor: RTRS

Život težak i za najiskusnije – na Aljasci minus 59!

Temperature na Aljasci dostigle su minus 59 stepeni Celzijusa, što pričinjava probleme i najiskusnijim stanovnicima ove sjeverne američke države.
Zima na Aljasci - Foto: RTS
Zima na AljasciFoto: RTS

„Zubi su mi se smrzli. Hoću da idem odavde“, rekla je za AP vlasnica prodavnice Sintija Erikson.

Iako na Aljasci živi više od 50 godina i potpuno je spremna za zimu, i njoj kao i drugim stanovnicima Tanane, najhladnijeg mjesta u državi, ovako niske temperature otežavaju život.

Avioni ne lete, automobili ne mogu da se pokrenu, ljudi su umotani u brojne slojeve odeće i tako se teturaju po ledu. Propan u šporetima na gas postaje poput želatina, pa je kuvanje moguće samo na drva.

Voda u cijevima uvijek je na korak od smrzavanja, a kako bi poboljšali izolaciju stanovnici Aljaske sve zatrpavaju snijegom, kojeg je ove godine, srećom, dosta.

Eriksonova se nada otopljenju i sanja o blagoj temperaturi od minus 20, ali prema prognozama hladan talas iz Sibira trajaće još neko vrjeme. Škole na Aljasci rade normalno po ovoj temperaturi, mada djeca ne idu napolje na odmor ukoliko je manje od minus 20.

Stanovnicima Tanane, Omjakona i drugih "hladnih" mjesta najvjerovatnije čudno izgleda juče objavljen rezultat istraživanja prema kome je planeta Zemlja bila rekordno topla 2016. godine.

Američka agencija za istraživanje svemira (NASA) i Nacionalna uprava za okeane i atmosferu saopštile su da je 2016. treća godina za redom s toplotnim rekordom, te da je najtoplije bilo na većem dijelu Arktika gdje je prosječna temperatura prošle godine bila 0,12 stepena Celzijusa viša nego 2015. godine.

Stručnjaci za to najviše krive globalno zagrevanje izazvano delovanjem ljudi, čemu je doprinio i prirodni fenomen El Ninjo. Arktik je bio „veoma topao, najviše u odnosu na sve drugo“, rekao je Gavin Šmit, direktor njujorškog Instituta Godard za proučavanje svemira, gdje NASA prati temperature na čitavoj planeti.

Izvor: Beta, AP