latinica  ћирилица
19/01/2017 |  10:36 ⇒ 21:22 | Autor: RTRS

Vladajuća koalicija u Srpskoj osudila uvođenje sankcija Dodiku (VIDEO)

U Banjaluci je održan sastanak lidera koalicije SNSD-DNS-SP, kojem su prisustvovali predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, predsjednik DNS-a Marko Pavić i predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić.
Dodik, Pavić, Đokić, sastanak - Foto: SRNA
Dodik, Pavić, Đokić, sastanakFoto: SRNA

Koalicioni partneri zauzeli su zajednički stav da su američke sankcije predsjedniku Srpske, Miloradu Dodiku, neprihvatljive i štetne za odnose u BiH.

Poručuju, ako bi se evropske zemlje pridružile američkim sankcijama to bi se negativno odrazilo na evropske integracije BiH.

Sankcije će, kaže Petar Đokić, samo usporiti rješavanje važnih pitanja, prije svega iz Reformske agende. Amerika ovime ne pokušava da kazni samo predsjednika Srpske, ističe Đokić, nego i njene građane koji su ga legalno izabrali za predsjednika .

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić je rekao da očekuju da će dolaskom nove američke administracije doći do ukidanja sankcija ili barem razmatranja njihovog ukidanja u najkraćem periodu.

Nakon današnjeg sastanka, između ostalog, iznesen je stav ove koalicije u vezi s pozivom Tužilaštva BiH za saslušanje premijerke Srpske Željke Cvijanović, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića.

U vladajućoj koaliciji smatraju da nije bilo osnova za poziv na saslušanje. Ovaj stav koalicije novinarima je saopštio predsjednik Socijalističke partije, koji se kao domaćin sastanka obratio novinarima.

Petar Đokić (Foto: RTRS)

Komentarišući plenarnu sjednicu Ustavnog suda BiH, na kojoj će se razmatrati zahtjev 30 poslanika NSRS za osjenu usaglašenosti svih zakona o ostalih opštih i pravnih akata usvojenih u Parlament FBiH od njegovog konstituisanja poslije izbora 2014. godine Đokić je rekao da očekuje da će Ustavni sud ocijeniti neustavnim ove zakone i akte. Dodao je da ovakvu odluku očekuje u skladu sa pravnim činjenicama.

- To je ono što se očekuje, ako ćemo govoriti o pravu. Ako ćemo govoriti o selektivnoj primjeni prava, a toga je bilo u ovoj zemlji, onda je moguće da bude donesena neka druga odluka - rekao je Đokić.

Koalicioni partneri najavili su da će u ovoj i narednim godinama podržavati aktivnosti na sprovođenju ekonomskih reformi, a posebno onih koje će ubrzati ekonomski rast u Srpskoj. Podržan je program restrukturisanja Željeznica Republike Srpske i investicija u Elektroprivredi Srpske, rekao je Đokić.