latinica  ћирилица
19/01/2017 |  09:02 ⇒ 09:21 | Autor: RTRS

Da li je ovo najljepša nova građevina na svijetu? (FOTO)

Zgrada Univerziteta za građevinu i mašinstvo u Limi dobila je novoustanovljenu nagradu za najljepšu građevinu na svijetu, koju od prošle godine dodjeljuje Kraljevski institut britanskih arhitekata.
Lima (foto:facebook.com) -
Lima (foto:facebook.com)

Univezitet za građevinu i mašinstvo djelo je irskog arhitektonskog studija Grafton Arhitekte, na čijem čelu su Ivon Farel (65) i Šeli Meknamara (64).

Riječ je o prostranom betonskom monolitu smještenom uz liticu iznad auto-puta u Limi, simfoniji potpornih lukova i poprečnih greda, prikladnom domu za buduće studente građevine.

- Za nas je najljepši dio arhitekture osjećaj težine koji se prenosi na potporne stupce, osjećaj kretanja unutar sile gravitacije - kaže Meknamara.

Duž "kičme" građevine, u intervalu od 20 metara, smještena su ogromna strukturna "peraja". Ona podržavaju vrtoglavu skupinu laboratorija i učionica koje se uzdižu sa obje strane praznog "naosa" koji se prostire sredinom kompleksa.

Terase raspoređene u cik-cak povezane su "letećim" hodnicima i stepenicama koji kao da lebde u vazduhu. Budući da grad ima blagu klumu, cijela građevina je otvorena i dopušta povjetarcima sa obale da ćarlijaju kroz atrijum, dok se zvuci i mirisi okolnih ulica utapaju u zgradu.

Lima (foto:facebook)

- Zgrada je produžetak grada - kaže Ivon Farel.

- Morale smo da napravimo nešto ogromnih razmjera, ali što istovremeno odiše intimnošću i ima gomilu manjih prostorija u koje studenti mogu da se povuku - dodaje ona.

Unutar ove planinske infrastrukture, koja podsjeća na fragment antičkog koloseuma, nalaze se skroviti uglovi i terase sa zelenilom, odakle možete da se divite pogledu na grad, a da vas niko ne vidi.

Po uzoru na drevnu terasastu tradiciju izgradnje u Peruu, Meknamara i Farel su napravile moderni Maču Pikču.

Smještena u kvartu Baranko, zgrada univerziteta djeluje kao branik između užurbanog auto-puta i mirne stambene četvrti, formirajući urbanu liticu koja će na kraju imati 360 metara dužine (dovršena zgrada je prva od tri faze).

Vremenom će se na njene sive betonske kosti nalijepiti slojevi okolne pustinjske prašine i dati joj toplu zemljanu nijansu kakvu već imaju starije građevine u Limi

RIBA nagrada nije prva za Grafton studio. On je osvojio i nagradu za Svjetsku građevinu godine 2008. za Univerzitet Luiđi Bokoni u Milanu, a Univerzitet u Limeriku bio je u najužem izboru za Sterlingovu nagradu 2013.

Izvor: Agencije