latinica  ћирилица
12/01/2017 |  10:49 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

Znaju li šta rade- MO BiH promijenilo mišljenje o učešću vojnika na Danu RS

Nakon što su jutros poslali saopštenje za javnost, u kojem su naveli da nijedan zakon nije prekršen kada je u pitanju učešće vojnika OS BiH na Danu Republike Srpske, iz MO BiH su do podne promijenili mišljenje.
Postrojavanje Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka - Foto: RTRS
Postrojavanje Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) pukaFoto: RTRS

Prethodno dato saoštenje su povukli, jer, kako su naveli, ne odražava prezentovane stavove na sastanku održanom 11.januara 2016. godine. Uz izvinjenje za nesmotrenost u procesu odobravanja saopštenja, izdali su novo, koje prenosimo u cjelosti:

"Povodom aktuelnih događanja u Banja Luci u kontekstu angažmana OS BiH, 09.01. 2016. godine, u Ministarstvu odbrane BiH održan je sastanak ključnog menadžmenta sa Načelnikom i zamjenicima načelnika Zajedničkog štaba, te je, bez prejudiciranja odgovornosti, potvrđena potreba da se izvrši temeljita analiza provedenih aktivnosti i procedura u vezi odavanja počasti.

Nadalje, ocijenjeno je da primjenom uobičajenih metoda u Oružanim snagama, naučenih lekcija, Načelnik Zajedničkog štaba identifikuje pitanja u vezi nejasnih ili nedovoljno regulisanih procedura za odavanje počasti, koja će biti predložena za održavanje sastanka sa Predsjedništvom BiH.

Ministarstvo odbrane i Oružane snage, uprkos dnevnopolitičkim presinzima, ostaju opredijeljeni na izvršavanje zakonskih nadležnosti definisanih Zakonom o odbrani i Zakonom o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, kao i na ispunjavanje međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine. Sve to u cjelini, dopinosi afirmaciji Oružanih snaga, a time i države Bosne i Hercegovine".

A ovo je saopštenje, koje su jutros poslali, pa povukli:

Povodom učešća vojnika OS BiH u Banjaluci na obilježavanju Dana Republike Srpske, u Ministarstvu odbrane BiH juče je održan sastanak ministarke Marine Pendeš, njenih zamjenika Borisa Јerinića i Seada Јusića, sekretara ministarstva Muhameda Smajića, načelnika ZŠ OS BiH general-pukovnika Ante Јeleča, njegovih zamjenika general Mirka Tepšića i general Senada Mašovića

Na sastanku je utvrđeno kako u okviru MO BiH i lanca komandovanja OS BiH nije prekršen niti jedan zakonski ili podzakonski propis u navedenom kontekstu i da su se OS BiH potvrdile i očuvale kao zajednička institucija usmjerena na ispunjavanje svojih zakonskih obveza.

Prisutni su se usaglasili kako na MO i OS BiH "ne smiju i ne mogu uticati dnevnopolitička zbivanja i da menadžment i personal MO i OS BiH ostaje predan ispunjavanju svih planova i ciljeva u narednom, izvršavajući obaveze na domaćem i međunarodnom planu.

"Istaknuta je potreba za analiziranjem postojećih regulativa i procjene njihove svrsishodnosti i okvira koje one daju te potrebnim doradama učiniti ih boljim s manjom mogućnošću nedorečenosti u njihovoj primjeni pri provedbi zadataka OS BiH", navodi se u saopštenju ministarstva.

Menadžment MO BiH planira održavanje sastanka s članovima Predsjedništva BiH kako bi detaljnije definisali određene procedure i time izbjegli eventualne nesporazume koji iz nedovoljno objašnjenih pravila mogu proizaći.