latinica  ћирилица
12/01/2017 |  10:36 ⇒ 13/01/2017 | 07:32 | Autor: RTRS

Sutra snijeg, kiša i olujni vjetar! (VIDEO)

Nakon sedam dana izuzetno hladnog vremena, sutra u Srpsku stiže zatopljenje, ali kratkotrajno. Promjena donosi veliku količinu padavina i olujni vjetar. Izdat je crveni meteoalarm za Hercegovinu.
Crveno upozorenje za trebinjsku, mostarsku i livanjsku regiju (Foto: rhmzrs.com) -
Crveno upozorenje za trebinjsku, mostarsku i livanjsku regiju (Foto: rhmzrs.com)

Stalni minusi, snijeg, zaleđene rijeke – slika je od početka godine. Sutra, bez minusa, ali sa obilnim padavinama i olujnim vjetrom.

Samo u osam dana, sibirska zima u BiH ugasila je šest života. Osim temperaturnih, obarani su i istorijski rekordi u Elektroprivredi.

Dalibor Muratović, direktor Direkcije za distribuciju električne energije ERS, kaže da se potrošnja konstantno povećava i da je posljednja dva dana dostigla istorijski maksimum kada je Elektroprivreda Srpske u pitanju. Riječ je o dnevnoj potrošnji od oko 16.800 megavat sati.

Struja je obezbijeđena iz domaćih izvora, koji su radili u svojim gornjim granicama. Tako će biti i narednih dana obećavaju u Elektroprivredi. Najavljeni minusi mogli bi donijeti i gužve u ambulantama.

Desimir Miljić, glavni republički zdravstveni inspektor Republičke uprave za inspekcijske poslove, kaže da s obzirom da se narednih dana očekuje povećanje broja oboljenih, da zdravstvenim ustanovama predlažu da same ograniče ili potpuno zabrane posjete na pojedinim odjeljenjima.

Dok su u bijeljinskoj Opštoj bolnici taj savjet prihvatili i zabranili posjete, u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Srpskoj kažu da za takvim mjerama još nema potrebe.

Mikajlo Lazić, pomoćnik direktora za medicinska pitanja Opšte bolnice Bijeljina, rekao je da će zabrana posjeta  doprinjeti boljoj zaštiti pacijenata koji su na liječenju.

Antonija Verhez, načelnica Klinike za infektivne bolesti UKC Banjaluka, navela je da je trenutno situacija pod kontrolom i da pojava oboljenja sličnih gripi nije iznad očekivanog.

Zbog opasnosti od gripa, u Distriktu Brčko do 23. januara, produžen je zimski raspust. Meteorolozi upozoravaju na obilne padavine.

Igor Kovačić, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, kaže da se očekuju količinu padavina veće od 60 litara po metru kvadratnom, moguće i više, te da je u tom slučaju crveni meteoalarm. Kada je riječ o jačini vjetra, uglavnom je narandžasto upozorenje, a za snijeg je žuti meteoalarm.

Za ovakvo vrijeme spremni si i u Republičkoj upravi Civilne zaštite. Željko Stojanović, portparol Civilne zaštite, kaže da nema mjesta velikoj brizi, te da treba postupati disciplinovano kako bi se lakše prebrodio ovaj hladni talas.

Posebano oprezni zbog najavljene kiše koja se ledi pri tlu i snježnih padavina trebalo bi da budu vozači.