latinica  ћирилица
12/01/2017 |  10:27 ⇒ 11:31 | Autor: RTRS

Đurković: Proslava Dana Republike vrhunac novog srpskog samopouzdanja

Naučni savjetnik beogradskog Instituta za evropske studije Miša Đurković ocijenio je da je vrhunac novog srpskog samopouzdanja, nakon pobjede Donalda Trampa, bila proslava Dana Republike Srpske.

Đurković je istakao da će 9. januar 2017. godine ostati upamćen ne samo po obilježavanju značajnih četvrt vijeka postojanja Republike Srpske, već i po demonstraciji jedinstva i snage srpskog naroda na balkanskim prostorima.

"Nakon veoma opasne političke odluke Ustavnog suda BiH, Republika Srpska je, uz podršku Srbije i Srba iz svih krajeva regiona, demonstrirala odlučnost da odbrani i sam dan Srpske i Srpsku od svih mogućih napada, iza kojih uglavnom stoji odlazeća američka administracija", naglasio je Đurković.

On je u autorskom tekstu za "Politiku" naveo da Srbi vide veliku šansu u resetovanju odnosa Amerike i Rusije, nakon pobjede Trampa, i da se čini da se taj novi vjetar već pokazuje u ponašanju administracije u Beogradu i Banjaluci.

"Do sada su, u ranijoj konstelaciji odnosa, Srbi bili prinuđeni da trpe dvostruke standarde, a sintagma o regionalnoj stabilnosti faktički je značila da Beograd potpuno digne ruke od prava Srba u regionu i da trpi njihovo konstantno proganjanje, diskriminaciju i asimilaciju", istakao je on.

Niz poteza, kaže Đurković, pokazuje da se, izgleda, odnos prema tome mijenja i da aktivna srpska politika u regionu, poslije više godina, ponovo dolazi na red.

Đurković podsjeća da je sa proslave Dana Republike Srpske jasno poručeno da Srbi žele da vode miroljubivu politiku i da nikome ne prijete, ali da će biti spremni da od svakog odbrane svoja prava i pravo na postojanje svojih država.

On je podsjetio da su na proslavi složno bili i predsjednik i premijer Srpske, srpski član Predsjedništva BiH, nekadašnji funkcioneri Republike Srpske, gotovo cijeli vrh opozicionog Saveza za promjene i drugi.

Uz njih je bio i patrijarh srpski, predsjednik Srbije, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, nekoliko ministara Vlade Srbije, narodni poslanici i Srpske i Srbije, a bili su tu i lideri Srba iz Crne Gore, Srbi iz drugih dijelova regiona i mnogi drugi.

Јedan od vrhunaca proslave bila je parada bezbjednosnih snaga Republike Srpske, održana uz "Marš na Drinu", nakon čega su momci zajedno sa narodom zapjevali himnu Gvozdenog puka "Pukni zoro".

Što se tiče novog srpskog samopouzdanja, Đurković podsjeća da je Srbija upozorila Crnu Goru i Makedoniju na ponašanje u vezi sa prijemom Kosova u Unesko, kao i da su u Crnoj Gori Srbi poslije osam godina lutanja, ponovo svi okupljeni, a Beograd je počeo da radi sa srpskim organizacijama na terenu.

"Bar dva pitanja su otvorena u Crnoj Gori - položaj Srpske pravoslavne crkve, kojoj se stalno preti i položaj Srba, koji čine trećinu stanovništva, a nemaju nikakva prava i jasno mesto u ustavnom sistemu", dodao je on.

Izvor: SRNA