latinica  ћирилица
12/01/2017 |  10:18 ⇒ 20:48 | Autor: RTRS

Nečuveno: Bošnjački akademici Andrića uporedili sa Hitlerom?! (VIDEO)

Da je u BiH sve moguće, potvrdile su i skandalozne izjave samoprozvanih bošnjačkih književnika. Književnog velikana i nobelovca Ivu Andrića uporedili su sa Adolfom Hitlerom, a njegova književna djela nazvali uvodom u tzv. genocid nad Bošnjacima.
Mahmutćehajićeva presuda Andriću (foto:dnevnik.ba) -
Mahmutćehajićeva presuda Andriću (foto:dnevnik.ba)

Srpski i hrvtaski istoričari i književnici poručuju - ovo samo potvrđuje bolesne ambicije iz određenih bošnjačkih krugova.

Od političara - elektrotehničara do samoprozvanog istoričara književnosti, riječi su koje najbolje opisuju Rusmira Mahmutćehajića i njegovu knjigu "Andrićevstvo", za koju kaže da je prvo cjelovito ispitivanje kulturno rasističkih odnosa Ive Andrića prema Bosni, bosanstvu i bošnjaštvu.

Skandalozna zapažanja o nobelovcu Ivi Andriću, Mahmutčehajić i njegove kolege iz SDP-a iznijeli su u Mostaru, gdje su Andrića uporedili sa Hitlerom, a njegov književni rad nazvali rezultatom tzv. genocida nad Bošnjacima.

Da nije riječ o nauci već o politikanstvu objasnio je SDP-ov odbornik Nerin Dizdar, koji se na promociji knjige našao u ulozi, kako navode, istraživača Ideologijskih zabluda, a kojem je zasmetalo što Andrića citiraju hrvatski i srpski političari poput Milorada Dodika i bivšeg hrvatskog predsjednika Ive Јosipovića. Toliko daleko otišao je da je rad nobelovca nazvao ratnim ideologijama '90-ih.

Ovo je pucanj u prazno i ponovni pokušaj da se bošnjaci predstave kao jedine žrtve, a sredstvo za njihove ciljeve ovaj put postao je velikan književnosti Ivo Andrić -poručuju istoričari i književnici. Kažu da pokušajem satanizacije Andrićevog imena i djela otkrivaju svoje stvarne namjere iz ratnih ''90-tih -stvaranje etničke čiste bošnjačke države.

"Ti stavovi su van svake pameti. Međutim, ovde nije Andrić cilj već sredstvo za ostvarenje drugih ciljeva. To je dobar put da se neko politički etablira u tom nacionalističkom establišmentu, tako da je on ovde neka vrsta kolateralne žrtve, a s takvim stavovima je nemoguće, jer oni su toliko suludi da svaka reakcija na njih je uzaludna", kaže pisac i scenarista, Јosip Mlakić.

Srpski književnici ovo nazivaju rafalom besmislica koje su čak niže i od laži i da im ne treba davati preveliku pažnju, jer za njih je to duševna hrana. Ipak, poručuju da je očigledno da ovim udaraju na ono što je najvrijednije u srpskom nacionalnom identitetu - a to je borba za istinom koju je Andrić snažno opisivao u svojim djelima.

Poručuju, ovakve priče su namijenjene za publiku koja nikada nije čitala, niti će čitati Andrića čije dijelo je veće od njega samog i ne može ga okaljati bošnjačko politikanstvo.