latinica  ћирилица
12/01/2017 |  07:55 | Autor: RTRS

Tilerson pred Senatom devet sati, koga će sve "razjariti"

Bivši izvršni direktor naftnog giganta "Ekson mobila" Reks Tilerson svjedočio je punih devet sati pred Spoljnopolitičkim odborom Senata.
Reks Tilerson (arhivska fotografija) - Foto: AP
Reks Tilerson (arhivska fotografija)Foto: AP

Njega je novoizabrani američki predsjednik Donald Tramp imenovao za državnog sekretara SAD, a Senat treba da mu potvrdi postavljenje na novu funkciju.

Predsjedavajući komiteta Bob Korker izjavio je nakon svjedočenja juče da očekuje da će Tilerson dobiti potvrdu i da će on lično to podržati, prenosi Rojters.

Korker očekuje da će Tilerson i danas nastaviti da odgovara na pitanja senatora.

Tilerson je tokom svjedočenja najviše ispitivan o procjenama američkih obavještajnih službi da je Rusija sajber napadima uticala na ishod predsjedničkih izbora u SAD na kojima je u novembru pobijedio Tramp.

Nakon insistiranja senatora, Tilerson se složio sa tim da sajber napadi ne bi bili mogući bez odobrenja ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Ipak, Tilerson nije želio da Putina nazove ratnim zločincem, odgovarajući na senatorsko pitanje da li bi šefa Kremlja tako okarakterisao zbog ruskog miješanja u sirijski građanski rat. Izjavio je da bi zadržao na snazi američke sankcije protiv Rusije dok nova administracija ne preuzme dužnost i SAD ne razviju pristup prema toj zemlji.

Tilerson je takođe kazao da Vašington mora da uputi jasan signal Kini da njena izgradnja ostrva u Јužnom kineskom moru mora da prestane.

On je u svjedočenju rekao i da SAD moraju da Pekingu jasno stave do znanja da Kini neće biti dozvoljen pristup ovim ostrvima.

Rojters ocjenjuje da će ovakvi Tilersonovi komentari "sigurno razjariti" Peking.

Prema Tilersonu, kineska gradnja ostrva i postavljanje vojnih kapaciteta na njih "slično je ruskom preuzimanju Krima".

On je tokom svjedočenja kazao i da se ne slaže sa Trampovim komentarima da ne bi bilo loše da neke druge države, poput Јapana, nabave nuklearno oružje.

Tilerson je dodao da ne misli da postoji osoba koja bi se zalagala za više nuklearnog oružja na planeti.

On je takođe rekao da bi preporučio "punu reviziju" nuklearnog sporazuma sa Iranom, ali nije pozvao na potpuno odbacivanje sporazuma iz 2015. godine.

Tilerson je, odgovarajući na pitanja u Senatu, rekao i da se ne protivi sporazumu o slobodnoj trgovini Transpacifičkog partnerstva, ali je istakao da dijeli neke Trampove stavove o tome da li taj sporazum odražava najbolje interese SAD, prenio je Rojters.

Izvor: Tanjug