latinica  ћирилица
11/01/2017 |  18:56 ⇒ 12/01/2017 | 09:45 | Autor: RTRS

Inckova "sabrana djela" - šta je sve govorio o Republici Srpskoj? (VIDEO)

Poređenje međunarodnim sporazumom potvrđene Republike Srpske sa zločinačkom NDH nije prvi incident austrijskog diplomate Valentina Incka.
Valentin Incko (Foto: Youtube/OHR) -
Valentin Incko (Foto: Youtube/OHR)

Olako se Incko prisjećao Adolfa Hitlera i njegovih zločina, presuđivao i prije sudova, a žrtve proteklog rata u BiH dijelio po nacionalnoj osnovi.

Gdje je pogriješio Inckov nastavnik istorije? Ili profesori Bečke akademije? Ili je, pak greška do pristrasnog diplomate!? A možda je prevladala čaršijska strast Šehera i prizemni interesi!? Kako god, veteran u sarajevskom bijelom dvoru prevršio je mjeru. Za osam godina koliko u Sarajevu stoluje, sabrao je bogatu zbirku najblaže rečeno, diplomatskih ispada! U nekima od njih dominira relikt prošlosti i rodne mu države. Međutim, u svim pa i posljednjem, povodom obilježavanja rođendana Republike Srpske, provejavaju mržnja i uvrede prema Srpskoj i Srbima.

"Ako bismo počeli slaviti praznike kao što je 9. januar, onda bi se neki mogli dosjetiti i da se slavi, recimo, 10. april, dan kada je osnovana NDH", rekao je Incko.

Pristrasni diplomata, ostao je sebi dosljedan i kada je Studentski dom u Palama ponio naziv prvog predsjednika Republike Srpske. Tada je rekao:"Možete zamisliti da se neki studentski dom u Austriji zove, recimo, Hajnrih Himler?"

I kada je, Parlament Srpske zbog doprinosa organizovanju i zaštiti srpskog naroda, kako mu se ne bi ponovio Јasenovac, Јadovno ili Prebilovci, osim Karadžića odlikovao Biljanu Plavšić i Momčila Krajišnika."To je kao da priznanje dajete Adolfu Hitleru ili Pol Potu", rekao je tada Incko.

Za neupućene, Hajnrih Himler i Inckov zemljak Adolf Hitler su kreatori nacističkog holokausta koji je progutao stotine hiljada Srba, Roma i Јevreja. Najzloglasniji Adolf Hitler, tek da se zna, sve donedavno bio je na listi počasnih građana austrijskog grada Amštetena. Implementator mira, što bi prema Dejtonu trebao da bude, visoki predstavnik, za Srbe, postao je simbolom raspirivanja mržnje i nepovjerenja, revitalizacije i podsjećanja srpskog naroda na strašne golgote iz prošlosti.

Istoričar Čedomir Antić kaže "nama dijeli lekcije o tome ko je i kakav demokrata i fašista, neko ko potiče iz zemlje koja nije bila prva hitlerova žrtva već je bila bastion nacionalnog socijalizma".

Šta je sve u tom bastionu Incko naučio? Moderne savremene demokratske metode sigurno nije. Јer da je drugačije, ne bi generala Ratka Mladića i prije presude kvalifikovao kao ratnog zločinca. Ne bi pod plaštom svojih mentora tražio smjenu demokratskom voljom naroda izabranog predsjednika Srpske Milorada Dodika. Ne bi pravosnažno oslobođenom Vojislavu Šešelju spriječavao dolazak u BiH u kojoj je rođen. Niti bi mu, primjera radi, sarajevsko zapaljivo februarsko divljanje sumnjivih likova iz 2014. godine, bio "dokaz da je zaživjela demokratija". Ne bi se Valentin Incko, zagrljen fotografisao sa Nešadom Arnautom iz Karakaja sa boravištem u austrijskom Klagenfurtu, koji ne krije fašističke simbole, niti pripadnost vehabijskom pokretu. I ne bi Incko obilazio samo bošnjačka stratišta u BiH, a srpska u širokom luku zaobilazio.

- Treba tražiti stav onih koji su ovdje postavili Incka, da vidimo da li oni stoje iza tog svog činovnika!? Da li su to njegovi lični stavovi ili su stavovi međunarodne zajednice ipak malo drugačiji? - kaže politikolog Velizar Antić.

Valentin Incko, slažu se analitičari, odavno je postao ostatak prošlosti. Bez bonskih ovlašćenja i bez podrške dijela vodećih sila, ali sa previsokom platom koja je za osam godina stolovanja, dostigla cifru od enormnih 2,4 miliona evra.

Antić ističe da je Incko relikt prošlost i da bi za sve, osim za njega i njegovu porodicu, bilo bolje da se što prije završi "ova njegova ekskurzija".

Moralnu i diplomatsku dubiozu pojedinaca koji bi da kroje sudbinu BiH, već smo nažalost iskusili. Mnogo puta! I onu narodnu umotvorinu – Nije bitno šta kaže, već ko kaže!