latinica  ћирилица
10/12/2016 |  17:05 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Ističe produženi rok za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata (VIDEO)

Godina legalizacije, kako su je mnogi nazvali, privodi se kraju. Sa 31. decembrom ističe i produženi rok za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata. „Legalizacija na akciji“ neće još dugo potrajati, a simbolične cijene, kako ih nadležni nazivaju, od 1. januara neće više biti tako niske. Zato poručuju – oni koji obaveze ne ispoštuju do kraja godine, već nakon prazničnog slavlja mogu očekivati inspekciju na vratima.
Legalizacija - Foto: RTRS
LegalizacijaFoto: RTRS

Јedan je već legalizovao, a drugi će do kraja godine. Јovan Despotović za svoje objekte ne brine. Siguran je da problema neće biti. Godinama je sakupljao papire, a visoke naknade nisu mu dale mogućnost da legalizaciju završi ranije. Ipak smatra da ni trenutne „simbolične“ cijene, nisu tako niske.

-Kad je ovaj novi Zakon izašao, ja sam otišao, prijavio se čim sam čuo za to. Svi su papiri pripremljeni, 2.208 maraka sam odnio i nakon dva do tri dana dobio sam rješenje- rekao je Despotović.

Do priče o naknadnoj legalizaciji ne bi ni došlo da su sve institucije radile svoje posao, poručuju iz Ministarstva građevinarstva. „Legalizacija na akciji“, kako je i oni nazivaju, donijela je znatno niže naknade. Tako je za 100 metara kvadratnih potrebno izdvojiti 100 maraka, dok najviše 2.000 maraka za one objekte površine do 400 metara kvadratnih.

-Vlasnici takvih objekata su jako ranjivi, sa aspekta da u svakom momentu neko može da podnese prijavu inspekciji da objekat nema građevinsku dozvolu ili da inspekcija utvrdi da takav objekat nije legalno izgrađen -rekao je Miladin Gaćanović, pomoćnik ministra za građevinarstvo. 

Prema ranijim procjenama, u Republici Srpskoj 85 hiljada objekata i dalje pravno ne postoji. Zato iz nadležnih institucija stiže apel – obavite proces do kraja godine. Samo od početka „godine legalizacije“, u Banjaluci je zaprimljeno 3.000 zahtjeva, u Bijeljini 630, dok na jugu Srpske, u Trebinju, samo 288.

-Sama procedura je dosta pojednostavljena- potrebna je kopija katastarskog plana, geodetski snimak, izvod o vlasništvu nad objektom i zahtjev. To je sasvim dovoljno da se krene u postupak legalizacije - rekao je Milenko Šajić, portparol Gradske uprave Banjaluka.

Oni koji su se epiteta nelegalnih graditelja riješili ranije po visokim cijenama, danas im nije svejedno. Međutim, birokratska golgota kroz koju su građani Srpske prolazili ranijeh godina, ovim Zakonom otišla je u prošlost.

Budu li ga svi ispoštovali, i na vrijeme legalizovali svoje objekte, i inspektori će nakon prazničnog januara imati manje posla. Ali manje će biti i potencijalne kazne za one koji ne ispoštuju propise.