latinica  ћирилица
08/12/2016 |  11:19 ⇒ 11:21 | Autor: RTRS

Ljajić: Nedemokratska i neevropska reakcija Kitarevićeve

Srpski proizvodi nisu dobrodošli u Hrvatskoj, a na to upućije reakcija predsjednice te zemlje Kolinde Grabar Kitarović povodom čokoladica subotičkog Pionira, koje su se našle u paketićima za djecu pripadnika hrvatske vojske, izjavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić.
Rasim Ljajić - Foto: TANЈUG
Rasim LjajićFoto: TANЈUG

- Izjava predsednice Hrvatske je nedemokratska, neevropska i neekonomska. Takav nastup jasno govori da srpski proizvodi nisu dobrodošli u Hrvatskoj - rekao je Ljajić.

On je poručio da u Srbiji posluje više hrvatskih kompanija nego što srpskih proizvoda ima na rafovima u Hrvatskoj, ali o srpskim kompanijama u Hrvatskoj ne može ni da se govori.

- Ukoliko bi se predsjednici svih država rukovodili logikom Grabar Kitarović, bili bi narušeni elementarani principi tržišne ekonomije, koji podrazumijevaju slobodan protok roba i usluga, a svijet bi bio vraćen u doba čistog protekcionizma - naglasio je Ljajić.

On je upitao o kakvoj normalizaciji u regionu se može govoriti ako etničku netrpeljivost izaziva čak i jedna čokoladica, samo zato što je proizvedena u Srbiji.

- Patriotizam se ne pokazuje na način da se uvijek napada neko drugi, a pomirenje se ne gradi vječitim udovoljavanjem radikalizovanim dijelovima javnosti - rekao je Ljajić i naglasio da su čokoladice o kojima je govorila predsjednica Hrvatske proizvedene u multietničkoj Subotici, gdje živi najveći procenat Hrvata u Srbiji.

Izvor: Tanjug