latinica  ћирилица
08/12/2016 |  10:58 ⇒ 17:31 | Autor: RTRS

Preživjeli fudbaler Šapea napravio prve korake (VIDEO)

Fudbaler Šapekoensea Alan Rašel (27), koji je nakon stravične nesreće pada aviona mogao da komunicira samo gestikulacijama, napravio je svoje prve korake.
Preživjeli fudbaler Šapea napravio prve korake - Foto: Screenshot/YouTube
Preživjeli fudbaler Šapea napravio prve korakeFoto: Screenshot/YouTube

Rašel je bio prvi kojeg su spasili u nesreći koja je odnijela živote 71 putnika. U nesreći je zaradio nekoliko preloma, a sada se oporavlja u bolnici Somer u kolumbijskoj Rionegri. Pravo je čudo što je preživio, a još je veće što će nakon nesreće moći normalno da hoda i komunicira.

Objavljen je i video njegovog napretka na kojem se vidi kako ponovo hoda.

- Hvala svima, svi su se brinuli oko mog oporavka. Јa sam Alan Rašel. Htio sam vam reći da oporavak teče jako dobro. Uskoro ću se vratiti u Brazil kako bi oporavak priveo kraju. Želim vam zahvaliti za svu podršku, za sve poruke koje sam primio. Hvala vam svima. Hvala vam puno - rekao je Rašel.

Ortoped Markos Andre Sonjali ranije je potvrdio da Rašel nakon operacije nije pretrpio oštećenje kičme. Uskoro će ponovo moći normalno hodati i nastaviti sa životom.

I dok se Rašel oporavlja, njegovi kolege saigrači se dalje bore. Štoper Helio Neto je još u komi i bori se za život, kažu ljekari. Golman Šapea DŽekson Fulmen pretrpio je teške povrede desne noge i morali su mu je amputirati.

Prvi put nakon stravične nesreće, oglasili su se i iz kluba Šapekoense. Vodstvo kluba uputilo je poruku.

- Ovo je nevjerojatno težak period za nas. Sada imamo minimum razloga za slavlje. Doživjeli smo nestvarne gubitke i pored svega svjedočili smo odličnoj podršci i ujedinjenju svih klubova i na tome smo zahvalni. Želimo se iskreno zahvaliti Atletiko Nacionalu na prijedlogu da nam se uruči titula. Dobili smo titulu i šansu da naredne godine igramo Kopa Libertatores prvi put u istoriji. Ovo je za naše ratnike - poručili su iz Šapea.

Izvor: Nezavisne novine