latinica  ћирилица
08/12/2016 |  10:57 ⇒ 10:58 | Autor: RTRS

Mitrović: U BiH diskriminacija srpskih žrtava rata

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović istakao je da je u BiH potrebno raditi na izmjeni postojećeg stanja nepravde i diskriminacije, posebno u procesu traženja nestalih lica srpske nacionalnosti.
Nedeljko Mitrović - Foto: RTRS
Nedeljko MitrovićFoto: RTRS

"Potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma rat je nastavljen na ovim prostorima, istina u drugom obliku, ali ništa manje pogubnijem, posebno za žrtve rata iz reda srpskog naroda", rekao je Mitrović Srni povodom obilježavanja 10. decembra - Međunarodnog dana ljudskih prava.

Mitrović je rekao da će, povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, Gradska organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo sutra organizovati sastanak o temi "Ljudska prava 365", na kojem će biti govora o zastoju u procesuiranju ratnih zločina i traženju nestalih lica.

On je rekao da su na sastanak pozvani predstavnici Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, advokat Milan Romanić, koji zastupa porodice poginulih iz Republike Srpske.

Mitrović je dodao da su na skup pozvane i delegacije OHR-a, OEBS-a, Međunarodne komisije za nestala lica, Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, EU, Suda i Tužilaštva BiH, ambasada u BiH, te gradonačelnik Istočnog Sarajeva, načelnici opština Trnovo, Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se svake godine 10. decembra, na dan kada je 1948. godine potpisana Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima, kojom je priznato pravo svih ljudi na život, slobodu i bezbjednost, bez ikakvih razlika.

Izvor: Srna