latinica  ћирилица
08/12/2016 |  08:59 ⇒ 09:23 | Autor: RTRS

Za završetak izgradnje Hrama Svetog Save još 19 miliona evra

Za završetak izgradnje Hrama Svetog Save na Vračaru potrebno je oko 19 miliona evra, od koji je Rusija obezbijedila donaciju od četiri miliona evra, rečeno je na godišnjoj skupštini Društva za podizanje Hrama Svetog Save.
Hram Svetog Save na Vračaru - Foto: Wikipedia
Hram Svetog Save na VračaruFoto: Wikipedia

Redovnoj 14. sjednici skupštine tog društva prisustvovali su predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, patrijarh Irinej i predsjednik MK Group Miodrag Kostić, koji je i predsjednik skupštine Društva.

- Za završetak izgradnje Hrama Svetog Save potrebno je oko 19 miliona evra, od čega je četiri miliona evra donacija Ruske federacije kojom će biti finansirano oslikavanje kupole - rekao je Kostić.

On je dodao da će ostalih 15 miliona evra biti obezbijeđeno donacijama članova Društva, Vlade Srbije i drugim donacijama.

Kostić je pozvao sve koji žele da se uključe u završetak radova da to i učine preko Društva ili putem donacija, navodi se u saopštenju.

- Predviđeni rok za završetak svih radova na izgradnji Hrama je 2021. godina, a radovi se odvijaju planiranom dinamikom - istakao je Kostić.

Patrijarh Irinej je rekao da je najviše razgovarano o izradi mozaika i da je na proljeće planiran početak radova na kupoli, a potom i na oltarskoj apsidi.

U sklopu nastavka obnove Hrama, nedavno je predstavljena i maketa buduće dekoracije unutrašnjosti kupole površine 1.230 kvadratnih metara čiji se završetak planiran za kraj sljedeće jeseni.

Izvor: Blic