latinica  ћирилица
08/12/2016 |  08:57 ⇒ 10:08 | Autor: RTRS

Slijedi li zabrana petokrake u Hrvatskoj?

Premijer Hrvatske Andrej Plenković najavio je zakonsko rješenje koje bi odredilo odnos prema simbolima svih totalitarnih režima, ali zasad nije jasno kako bi taj zakon izgledao, piše "Večernji list".
Hrvatska zastava - Foto: Getty Images
Hrvatska zastavaFoto: Getty Images

Pozivajući se na izvore iz HDZ, list navodi da još nije poznato da li će taj zakon biti deo krivičnog zakona, prekršajnog ili će to biti poseban zakon.

Sagovornici lista, koji će vjerovatno biti uključeni u izradu tog zakona, kažu kako bi zakon trebalo da tretira i zvijezdu petokraku kao simbol komunizma, ali napominju da je ona i simbol antifašističke borbe i svjesni su da bi zabrana isticanja petokrake izazvala revolt.

"Nakon što se usvoji državni budžet, počeće se raditi na tom zakonu. Odnos prema simbolima totalitarizama može biti dio krivčnog zakona, ali i prekršajnog, ali može biti i poseban zakon", rekao je sagovornik "Večernjeg".

Napomenuo je da će se proučiti zakonska rješenja ostalih zemalja kada je riječ o simbolima totalitarizama.

Međutim, on smatra da se politika ponovo bavi temama koje dele javnost i koje su dio prošlosti.

"Najveći prigovor prošlom vođstvu HDZ-a bio je da se previše bavilo prošlošću, a sad ponovo otvaramo teme kojima nije lako odrediti odgovore", smatra sagovornik iz HDZ-a.

Da se problem isticanja simbola totalitarnih režima treba riješiti sistemski i zakonski, Plenković je najavio nakon što je u Јasenovcu osvanuo spomenik poginulim pripadnicima HOS-a koji u svom amblemu ima natpis “Za dom spremni“.

Suočen s pitanjima kako će Vlada reagirati na spomenik podignut baš u Јasenovcu, Plenković je poručio kako zakonski nije riješen problem isticanja znakova totalitarnih sistema.

Izvor: Tanjug