latinica  ћирилица
08/12/2016 |  08:04 ⇒ 08:08 | Autor: RTRS

Savet Evrope: Srbiji grant od 9,2 miliona evra za stanogradnju

Upravni odbor Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja i Skupština donatora odobrili su Srbiji grant u iznosu od 9,2 miliona evra za trajno rješavanje stambenog zbinjavanja izbjeglih i raseljenih lica iz regiona, saopšteno je iz Savjeta Evrope.
Savjet Evrope - Foto: SRNA
Savjet EvropeFoto: SRNA

U saopštenju Savjeta Evrope dostavljenom Tanjugu navodi se da je odluka o tome donijeta na zajedničkoj sjednici ta dva tijela, održanoj početkom mjeseca u Parizu u sjedištu Razvojne banke Savjeta Evrope.

Dodaje se da su Crnoj Gori odobrena dva granta - prvi u iznosu od 0,9 miliona i drugi od 1,4 miliona evra, kao i da je odobren zahtjev Bosne i Hercegovine za povećanjem budžeta i broja stambenih jedinica što će biti realizovano kroz dva ranije odobrena stambena projekta u vrijednosti od 2,5 miliona evra.

Odobrenim grantovima će se ukupno finansirati izgradnja novih 650 stambenih jedinica za korisnike u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji.

Akcionari RHP-a su se saglasili da je u okviru implementacije ovog programa, koji se sprovodi već četvrtu godinu, ostvaren veliki napredak i da će do kraja godine, oko 1.000 stambenih jedinica biti predato na korišćenje, dok bi u 2017. godini taj broj trebalo da bude učetvorostručen.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja je zajednička inicijativa Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije (zemlje partneri). Cilj RHP je da obezbijedi trajno stambeno zbrinjavanje osoba koje su bile raseljene tokom rata u bivšoj Јugoslaviji, a i dalje žive u teškim uslovima.

Od četiri zemlje partnera, Srbija ima najveći broj korisnika (45.000), a slijede BiH sa 14.000 korisnika, Hrvatska (8.529) i Crna Gora (6.063 korisnika), navodi se u saopštenju.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja podržava međunarodna zajednica, uključujući EU, koju predstavlja Evropska komisija, Sjedinjene Američke Države, Visoki komesar Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR), Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS ), a programom upravlja Razvojna banka Savjeta Evrope.

Izvor: RTS