latinica  ћирилица
08/12/2016 |  07:55 ⇒ 13:07 | Autor: RTRS

Savjet ministara o upotrebi "bosanskog jezika" u Srpskoj

Savjet ministara BiH trebalo bi danas da razmatra Informaciju o kršenju ustavnog prava Bošnjaka na slobodno korištenje i upotrebu "bosanskog jezika" u Republici Srpskoj.
Savjet ministara - Foto: RTRS
Savjet ministaraFoto: RTRS

Ova tačka bila je na dnevnom redu i prošle sjednice Savjeta ministara BiH 29. novembra, ali ju je Odbor za unutrašnju politiku Savjeta ministara BiH skinuo sa dnevnog reda.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić rekao je tada u ime ovog odbora da je riječ o "vrlo čudnoj informaciji".

"Tu se govori o kršenju ustavnog prava Bošnjaka u Republici Srpkoj. Nisam siguran da je takvo kršenje utvrdio bilo koji ustavni sud u BiH", rekao je tada Mektić novinarima.

On je ocijenio da je prejudiciranje da je nešto povreda Ustava BiH vrlo rizičan potez i dodao da se iz Informacije vidi da je sačinjena na osnovu nekih pokazatelja Ministarstva civilnih poslova i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Iz Savjeta ministara BiH saopšteno je da je na dnevnom redu sjednice 8. decembra Informacija o Metodologiji pripreme odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije i o Smjernicama za izradu odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo u EU – dopunjeno izdanje.

Pred ministrima će se naći Informacija o provođenju obaveza sadržanih u Akcionom planu BiH za otklanjanje nedostataka u borbi protiv pranja novca, s ciljem harmonizacije sistema sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma sa standardima i preporukama Radne grupe za finansijske mjere protiv pranja novca. 

Biće riječi i o Informaciji o postupanju u predmetu sačinjavanja izvještaja o slobodi govora i stanju medijskih sloboda u BiH.

Na dnevnom redu je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH.

Pred ministrima će biti i Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za period januar-septembar 2016. godine.

Savjet ministara BiH razmotriće i Inicijativu za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o finansiranju /Bolnice RS/B/ između BiH i Evropske investicione banke.

Pred ministrima će se naći i Nacrt odluke o ratifikaciji Amandmana broj jedan na Ugovor o finansiranju između BiH i Republike Srpske i Evropske investicione banke zaključen 5. oktobra 2011. godine u Luksemburgu i 25. oktobra 2011. godine u Sarajevu – Projekt bolnice u Republici Srpskoj.

Biće riječi i o Nacrtu odluke o ratifikaciji Aranžmana o bespovratnoj pomoći iz programa ORIO za fazu provođenja i fazu funkcionisanja i održavanja izgradnje kanalizacione mreže i postrojenja za preradu otpadnih voda u Bijeljini.

Na dnevnom redu je i Nacrt ugovora o zajmu /Luka Brčko/ između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj, s Osnovama za zaključivanje navedenog ugovora.

Izvor: Srna