latinica  ћирилица
08/12/2016 |  07:41 ⇒ 09/12/2016 | 09:27 | Autor: RTRS

Dodik i Vučić o infrastrukturnim projektima (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarali su u Vladi Srbije o infrastrukturnim projektima Srbije u Srpsku.
Sastanak: Milorad Dodik i Aleksandar Vučić - Foto: RTRS
Sastanak: Milorad Dodik i Aleksandar VučićFoto: RTRS

Prema riječima predsjednika Dodika, posebno je bilo riječi o izgradnji mosta u Bratuncu i priključenju Srpske na mrežu autoputeva Srbije.

Predsjednik Dodik i premijer Vučić razgovarali su i o ulaganjima Vlade Srbije u Srebrenicu i aktuelnim pitanjima u vezi sa promjenom vlasti u ovoj opštini.

Dodik je rekao da su otklonjeni zastoji u izgradnji mosta na Drini kod Bratunca, tako da će most biti završen u roku kako vrijeme bude dozvoljavalo. Kada je riječ o donacijama u Srebrenici, naglašeno je da su ona veoma važna za narod, koji tamo živi jer će Srbija pomoći da se vizuelno i suštinski promjeni način života i poimanja Srebrenice, naveo je predsjednik Srpske.

 “Premijer Vućić potvrdio je da Srbija ostaje privržena donacijama u Srebrenicu, posebno u novim uslovima kada je gradonačelnik iz srpskog naroda. Sa više poštenja moći će da se upotrebe ta sredstva koja su pokušali da zloupotrebe ranije lokalne vlasti u Srebrenici”, rekao je Dodik.

Bilo je i riječi o izgradnji auto-puta između Srpske i Srbije preko Rače. Dodik je podsjetio da je trasa auto-puta u dužini od 36 kilometara od Prnjavora do Doboja otvorena ove godine, najavljujući da će naredna trasa od Prnjavora do Banjaluke biti završena slijedeće, najkasnije 2018.godine. Premijera Vučića, Dodik je obavjestio da je Republika Srpska ovu godinu završila stabilno i da u iduću godinu ulazi stabilna.

“Republika Srpska je imala rast industrijske proizvodnje, očekujemo rast 3 odsto bruto domaćeg proizvoda, povećane javne prihode na stavkama direktnih i indirektnih poreza oko 100 miliona KM, što omogućava da tekući deficit zabilježen na početku ove godine bude anuliran tim prihodima”, rekao je predsjednik Srpske.

Dodik je rekao da je današnji sastanak bio nastavak prijašnjih razgovora o aktuelnim pitanjima, naglašavajući da je Srpska zagledana u Srbiju kao u svoju maticu koju želi da bude jaka i dobra jer to i poziciju Srpske čini boljom.

“Politika Srbije je uvijek bila politika poštivanja Dejtonskog sporazuma, to podrazumjeva uvažavanje BiH, ali nikada Srbija nije išla izvan onoga što jeste državni i nacionalni interes i same Republike Srpske i to je ovdje jasno rečeno i ovaj put i svaki put kada o tome razgovaramo“ rekao je predsjednik Srpske.

Dodik je rekao da Republika Srpska svojom politikom nastoji da sačuva svoja stečena prava Dejtonskim sporazumom, a to podrazumjava da ono što je bilo nasilje visokih predstavnika treba da bude vraćeno, jer je to u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim pravom. Bilo je riječi i o naraslim opasnostima od globalnog terorizma koji regionalno ima snažno uporište i logistiku u Federaciji BiH.

“Ne treba zatvarati oči pred činjenicom imajući u vidu da će vjerovatno rasplet situacije koja se zove Islamska država ići vjerovatno u tom smjeru, da će se u BiH vratiti značajan dio onih koji su bili na strani islamista, a oni imaju značajan potencijal. Vidljivo je da bošnjačke političke strukture i bezbjednosne strukture ne pridaju tome značaj i vjerovatno im daju neku skrivenu logistiku o kojoj mi moramo da vodimo računa“, rekao je Dodik.

Najavio je da će za desetak dana učestvovati na jednom skupu u Srbiji na kojem će biti zajedno sa premijerom Srbije i gdje će ponovo razgovarati o aktuelnim temama.

Na pitanje novinara da li podržava održavanje novog referenduma o pravosuđu BiH, koji je najavio lider SDS-a Vukota Govedarica, Dodik je odgovorio da je on uvijek za održavanje referenduma.

Komentarišući poziv Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira na puno poštovanje odluke Ustavnog suda BiH o Zakonu o praznicima Republike Srpke, Dodik je rekao da ga uopšte ne zanima PIK jer je to “vještačko tijelo koje nigdje ne postoji, ističući da su njegove sjednice jedno obično “prelo” u Sarajevu".

“Međunarodna zajednica sa arogancijom i isključivanjem svih relevantnih podataka da u Ustavnom sudu sjede tri stranca, koja sa dva Bošnjaka čine većinu i koja donosi odluke, kako to kreira međunarnoda zajednica, a kasnije putem PIK-a od nas traži poštovanje tih odluka, zaista je licemjerje najviše vrste”, rekao je Dodik.

Prema riječima Dodika, centralizovanu državu ne žele ni Srbi ni Hrvati, već Bošnjaci i stranci koji sve čine da osposobe Bosnu i Hercegovinu kako bi ona postala funkcionalna država, ističući da je vrijeme nametanja prošlo.

Dodao je da će Srpska na predsjedničkim izborima u Srbiji podržati kandidata vladajuće SNS, ističući da Srbija treba da da povjerenje ovoj vlasti i nastavi projekat dugoročne stabilizacije.

"Mislim da Srbija ide pravim putem“, rekao je Dodik, naglašavajući da su predsjednički izbori stvar Srbije.