latinica  ћирилица
07/12/2016 |  16:00 | Autor: RTRS

Samo jedna cigareta na dan skraćuje život

I pušenje samo jedne cigarete na dan povećava opasnost od preuranjene smrti u odnosu na osobu koja nikada ne puši, pokazuje studija koju je objavio medicinski časopis "JAMA Internal medicine".
Cigarete - Foto: RTRS
CigareteFoto: RTRS

Pušenje samo jedne cigarete ili čak manje svaki dan tokom života povećava opasnost od preuranjene smrti za 64 odsto, odnosno za 87 odsto kod osoba koje puše od jedne do deset cigareta na dan, navodi studija.

"Rezultati te studije potvrđuju utemeljenost upozoravanja na štetnost duvana i na činjenicu da nema bezopasnog nivoa pušenja", kaže Maki Inoue-Čoi, direktor odjeljenja za epidemiologiju raka u Američkom nacionalnom institutu za rak (NCI).

Pušenje je odgovorno za pet miliona smrti svake godine u svijetu, navodi naučnik u studiji objavljenoj u ponedjeljak.

Kod osoba koje odbace cigarete smanjuje se opasnost od preuranjene smrti u odnosu na one koje nastavljaju da puše, kažu autori studije. Prije svega je važno upozorenje da što je osoba mlađa kada odbaci cigaretu, to je manji rizik od preuranjene smrti.

Kod takozvanih "pušača na malo" preuranjena smrt najčešće je posljedica raka pluća. Smrtna opasnost od raka pluća zapravo je devet puta veća kod osoba koje redovno puše cigaretu na dan ili manje u odnosu na osobe koje nikada nisu taknule cigaretu.

Kod osoba koje puše između jedne i deset cigareta na dan, vjerovatnoća da će umrijeti od raka pluća je gotovo 12 puta veća nego kod nepušača, navodi studija.

Opasnosti pušenja dobro su dokumentovane od 1964. godine, kada je u Sjedinjenim Državama prvi put bio objavljen izvještaj koji je upozorio na štetnost pušenja, ali dejstva male količine cigareta, manje od deset na dan, dosad nisu bila temeljno proučavana.

Za ovu studiju naučnicii su analizirali medicinske podatke više od 290.000 bijelih odraslih osoba između 59 i 82 godine, od kojih je 22.337 (7,7 odsto) pušilo, 156.405 (54 odsto) njih su bili bivši pušači, a 111.473 (38,4 odsto) nisu nikada pušili duvan.

Među pušačima, 159 je navelo da puši manje od cigarete na dan tokom života, a gotovo 1500 je reklo da puši od jedne do deset cigareta na dan.

Buduće se studije moraju usredsrediti na mlađe grupe i na razlike među rasama i manjinama, navode autori.

Izvor: B92